Det var stora demonstrationer mot åtstramningarna på gatorna i Bryssel under det senaste EU-toppmötet men det rapporterades inte särskilt mycket om det i medierna. Uppenbarligen är det som händer vid pyramidens fot inte lika viktigt som det som händer vid dess topp. Vad är några tiotusental fackliga demonstranter mot en samling bistra regeringschefer? Men de katastrofala beslut som togs vid EU-toppmötet får i slutändan framförallt konsekvenser för dem som lever vid pyramidens fot, det vill säga Europas löntagare. Arbetslösheten i EU-området har nått fruktansvärda nivåer och räddningspaketet för att lösa Cyperns problem lär förvärra eländet. 

Visserligen tror jag de flesta människor numera bara rycker på axlarna när de får höra att börser faller; i Sverige blir även jag mer irriterad över att meterologerna säger att vintern ska fortsätta en vecka till. Men euron fortsätter att skicka chockvåg efter chockvåg mot de styrande politikerna – alltid lika lättledda! - och gör att det enda de tänker på är att hålla utgifterna nere – vilket bara ytterligare späder på arbetslösheten. I Sverige accepterar vi numera att arbetslösheten ligger på det tredubbla mot det som var naturligt för inte så länge sedan. Och alla de verkligt viktiga frågorna kommer i skymundan på grund av eurosystemet. Klimatfrågan? Bortglömd. De papperslösa? Jonas Hassen Kemiris fantastiska brev till Beatrice Ask dränks av europanik. Ja, själva demokratin framstår allt oftare som något som står i vägen för det som euron kräver: Vi har inget val, utropade Cyperns president när han pressades av inte minst Tyskland att konfiskera folks besparingar. Valmöjligheterna har inskränkts till – ett liv i eurons fängelse, eller statsbankrutt.

När ett pytteland som Cypern kan få hela världsekonomin i gungning är något fel. Ja, när ett så kallat räddningspaket gör att de som ska räddas känner sig än mer övergivna är något förfärande fel. Och felet heter euron. Det är egentligen inte ens en höger-vänsterfråga. Även företagare, liberaler och allehanda EU-fantaster borde inse att euron skapar enorma spänningar. Den gemensamma valutan är ekonomiskt oförnuftig och driver politikerna in i ständigt nya åtstramningar och panikåtgärder. Till råga på allt håller euron på att skapa två skilda världar i Europa, en i syd och en i norr. Plötsligt är det tyska socialdemokrater i opposition som driver cypriotiska småsparare till vansinne. Den gemensamma valutan splittrar.  

Vi kan inte ha det så här. Det är dags att påbörja den mödosamma men ordnade reträtten ur den gemensamma valutan. Idén var fel, förfärande fel.

+ Talgoxars vårsång Talgoxar sjunger även i minusgrader. Vårens försångare bryr sig varken om vinter eller eurokris.    


– Irakkriget Nästan på dagen för tio år sedan inleddes anfallet mot Irak. Anfallet stred mot folkrätten, det byggde på lögner, och orsakade ett ofattbart lidande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset