Henrik Stenson fick en tuff start.
Henrik Stenson fick en tuff start.

Europa reste sig efter mardrömsstarten i Ryder Cup.Mycket tack vare en storspelande Henrik Stenson, som var med och såg till att USA bara leder med 5–3 efter första dagen.– Jag slog några grymma slag där ute och fick i några puttar också på eftermiddagen, säger han.

Allting gick amerikanernas väg i de inledande foursomematcherna, som slutade med hemmaledning 4–0. Publiken på Hazeltine var i extas och bar fram sina golffavoriter mot det som de hoppas ska bryta Europas svit på tre raka segrar.

Men om det ropades mycket "USA, USA, USA" på förmiddagen så var det mer europeiska "olé, olé, olé" som hördes på eftermiddagen.

Henrik Stenson hade en av huvudrollerna i upphämtningen. Efter förlusten tillsammans med Justin Rose i foursomen, fick paret chans till omedelbar revansch på Patrick Reed och Jordan Spieth i bästbollen. Redan efter 14 hål hade Stenson och Rose avgjort efter totalt nio birdies – trots att det var Spieth och Reed som började bäst på nytt.

– De fick en het start och gjorde birdies tre första och vi fick jobba för att vara med i matchen. Sedan lyckades vi vända och hålla i det hela vägen in. Vi satte några puttar och fick en poäng – och det gör det ännu skönare att slå dem som vi förlorade emot på morgonen, säger den 40-årige svensken.

Tre raka birdies

Stenson spelade nästintill felfritt och var glödhet när han gjorde birdies på hål 6, 7 och 8, vilket såg till att Europa fick grepp om matchen. Ett grepp som sedan aldrig släpptes.

– Jag slog en bra putt på sexan, en bra wedge på sjuan och ett vackert slag på åttan som nästan var hole-in-one. Jag måste nog se reprisen på det slaget i kväll, säger Stenson och skrattar.

Justin Rose spelade också bra, om än inte riktigt lika vasst som Stenson.

– Henrik gjorde ett briljant jobb. När han kommer igång med järnen är det ett nöje att se på, ingen slår järnslagen bättre än Henrik. Han slog några majestätiska slag och satte några nyckelputtar första nio, då fick vi lite flyt och efter det tittade vi aldrig tillbaka, säger engelsmannen.

"Är väldigt nöjda"

Det var fler européer som såg till att ge laget ett nödvändigt lyft i bästbollmatcherna. Helspanska duon Sergio Garcia och debutanten Rafa Cabrera Bello avgjorde sin match mot JB Holmes och Ryan Moore på det 16:e hålet. Lite senare stängde även Rory McIlroy och Thomas Pieters sin match mot Dustin Johnson och Matt Kuchar på samma hål, efter en eagle av McIlroy.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna gå och lägga oss med 3–5, med tanke på morgonsessionen, för den var inte alls vad vi ville ha. Hade vi förlorat sessionen på eftermiddagen också hade det ju varit riktigt långt fram, säger Stenson.

– Att vi knappar in lite är oerhört viktigt för totalen och moralen i laget också.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset