Köpenhamnarna visar sitt stöd till flyktingar och migranter med en manifestation på Christiansborg Slottsplats på lördagen.
Köpenhamnarna visar sitt stöd till flyktingar och migranter med en manifestation på Christiansborg Slottsplats på lördagen.

Den pågående flyktingkatastrofen lämnar ingen oberörd. Flera manifestationer för att välkomna människor på flykt har den senaste tiden hållits. På lördagen samlades invånare i flera europeiska länder, däribland Danmark, för solidaritet och en human flyktingpolitik.

I flera europeiska huvudstäder slöt tusentals människor under lördagen upp för att visa solidaritet med flyktingar inför EU:s krismöte om flyktingfrågan på måndag.

På Christiansborg Slottsplats samlades 30 000 personer i olika åldrar i en manifestation, uppskattar polisen på Twitter enligt nyhetsappen Omni. Och i London ska tiotusentals ha slutit upp under parollen "Solidarity with Refugees”, rapporterar brittiska The Guardian.

► LÄS MER: Välkomna till Sverige – tusentals på plats på flyktingmanifestationen

Även i Tyskland, Italien och Portugal hölls stora manifestationer under parollen "Refugees Welcome".

I länder som Tjeckien, Polen och Slovakien var tonläget dock ett annat. Där samlades människor på lördagen för anti-flykting demonstrationer.

Uppmärksammade demonstrationer under uppropet "Refugees Welcome" har tidigare hållits i Stockholm, Umeå och Göteborg. Den sistnämnda ägde rum i onsdags och avslutades med att hundratals levande ljus tändes för alla människor som dött på sin väg till Europa i brist på lagliga och säkra vägar.

► LÄS MER: 11 000 islänningar på Facebook: Vi kan ta emot varsin flykting

Klockan 15 i morgon söndag arrangeras en manifestation för ett humant flyktingmottagande på Stortoget i Malmö. Bakom den står bland andra Amnesty, Rädda barnen, Röda korset, flera politiska partier och ungdomsförbund. Enligt SVT Skåne har över 12 000 via Facebook angett att de ska delta. En "Refugees welcome”-manifestation kommer även att hållas på Tyska torget i Norrköping den 16 september.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset