Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland. Arkivbild.
Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland. Arkivbild.

Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland säger att det funnits för lite förståelse i Europa för att ett hemligt nätverk försökt ta makten i Turkiet. Men regeringen måste följa lagen i den "nödvändiga upprensningen", enligt Jagland.

Thorbjørn Jagland har rest till Turkiets huvudstad Ankara för att bland annat träffa president Recep Tayyip Erdogan och utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, men även ledare för oppositionspartierna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Han är den tyngsta europeiska representanten som besökt landet sedan den misslyckade militärkuppen i mitten av juli.

Visar förståelse

Under en gemensam presskonferens tillsammans med Cavusoglu visade Jagland förståelse för regeringens agerande under de senaste veckorna.

– Jag medger att det självklart finns ett behov av att ta itu med dem som låg bakom kuppen och även det hemliga nätverket, säger Jagland.

– Jag skulle vilja säga att det har funnits för lite förståelse från Europas sida kring vilka utmaningar som detta har ställt de demokratiska och statliga institutionerna i Turkiet inför, säger han.

Häver Europakonventionen

Turkiet har nyligen flaggat för att landet tillfälligt kommer att häva delar av Europakonventionen om mänskliga rättigheter, som slutits mellan Europarådets medlemsländer. Jagland betonade att Turkiet måste följa lagen och respektera de mänskliga rättigheterna, enligt Reuters.

Landets relationer till andra europeiska länder har på sistone blivit allt mer ansträngda. Erdogan påstod senast i tisdags att västländer stödjer kuppmakarna och terrorism. Presidenten har även upprepade gånger anklagat Gülenrörelsen för att ligga bakom kuppförsöket.

Pudlade för Gülensamarbete

Erdogan, som vill att rörelsens USA-baserade ledare Fethullah Gülen ska utlämnas, bad i dag befolkningen om ursäkt för att hans parti AKP tidigare samarbetat med Gülen när Erdogan var borgmästare i Istanbul under 1990-talet, och efter att AKP kom till makten 2002.

– Trots allt är jag ledsen över att jag tidigare misslyckats med att se den förrädiska organisationens rätta ansikte, säger Erdogan i ett tv-sänt tal, enligt AFP.

Turkisk polis genomförde i dag en razzia mot Turkiets vetenskapliga och tekniska forskningsråd (Tubitak). Flera personer frihetsberövades, enligt tv-kanalen NTV.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset