Europalaget gav allt, och målvakten Jaroslav Halak räddade många skott, men till slut vann ändå Kanada World Cup-finalen.
Europalaget gav allt, och målvakten Jaroslav Halak räddade många skott, men till slut vann ändå Kanada World Cup-finalen.

Nederlagstippat inför World Cup.När turneringen summerades var Europalaget alldeles bakom mästarlaget Kanada.– Vi ska vara stolta, sade Anze Kopitar efter finalförlusten.

Europalaget tappade allt i slutet av tredje perioden. Efter 17.07 kvitterade Patrice Bergeron i powerplay. 2.09 minuter senare prickade Brad Marchand in Kanadas avgörande 2–1-mål – och med det säkrade hemmanationen World Cup-titeln med två raka segrar, 3–1 och 2–1.

– Jag tycker att vi gjorde en bra match. Vi hade bra chanser att ta ledningen med 2–0 men i stället tappade vi allt i slutet, sade Anze Kopitar.

– Vi är så klart besvikna. Vi har satsat allt på det här.

"Ingen trodde på oss"

Bland all besvikelse fanns trots allt en hel del stolthet.

Med spelare från åtta olika nationaliteter sågs Europalaget som turneringens slagpåse.

Men verkligheten blev något helt annat.

Europa slutade tvåa i gruppen, vann semifinalen mot Sverige och pressade sedan Kanada i två raka finalmatcher.

– Ingen trodde på oss inför turneringen men vi tog oss till final, och där gav vi Kanada en bra match, sade Anze Kopitar.

– Det har varit jätteroligt. Ja, fram tills det här har det varit jätteroligt.

"Pressade Kanada"

Zdeno Chara:

– Vårt mål var att jobba hårt och ha roligt. Det tycker jag att vi lyckades med. Vi tog varje dag för att försöka bli bättre, och det tycker jag också att vi gjorde, sade han.

– Vi pressade Kanada hela tiden och vi var verkligen nära. Vi lyckades hålla ledningen under nästan hela matchen men i slutet fick de ett powerplay-mål och sedan ett i boxplay. Det är ett tufft sätt att förlora på.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset