Sidney Crosby. Spelaren Europalaget måste stoppa.
Sidney Crosby. Spelaren Europalaget måste stoppa.

Europalaget vet vad som krävs för att vinna mot Kanada.De måste få stopp på Sidney Crosby.– Han är just nu det bästa exemplet på det kompletta spelet, säger tränaren Ralph Krueger.

I mitten av tredje perioden gjorde Sidney Crosby ett Sedin-byte. Och han gjorde det helt på egen hand. Kanadas superstjärna snurrade runt bakom Europas mål och när öppningen visade sig satte han in passningen till Patrice Bergeron.

Det målet gav Kanada 3–1.

Tidigare under första finalmatchen mot Europalaget låg Crosby även bakom Brad Marchands 1–0.

Prestationen var avgörande för Kanada.

Sidney Crosbys spel blir även avgörande för Europalaget i finalseriens andra möte natten till fredagen.

Han måste stoppas om inte World Cup-äventyret ska vara över för blandlaget med spelare från åtta olika nationer.

– Hans offensiva skicklighet, hans fart och det han har visat upp i den här turneringen där alla de bästa spelarna ställs mot varandra har verkligen varit något att se. Samtidigt är det något som vi måste försöka neutralisera, säger Ralph Krueger.

"Otroligt skickligt"

Tränaren, som var en del av Kanadas ledarstab när Crosby gjorde ett av målen i OS-finalen mot Tre Kronor i Sotji 2014, är dock ärlig och säger att det är en svår uppgift som väntar.

– Han är otroligt skicklig i allt han gör. Han förbereder sig alltid på bästa sätt och har vad som krävs för att sticka ut i ett lag som är fullt med stjärnor, säger han.

En av spelarna som får ta sig an uppdraget är Zdeno Chara.

I över tio år har Boston-backen ställts mot Crosbys Pittsburgh – och nu ska han försöka göra detsamma när de ställs mot varandra i Air Canada Centre.

Något svar på hur han ska gå tillväga har han dock inte.

"Spelat bra"

Chara väljer i stället att hylla Crosby och hela Kanadas förstakedja.

– Jag tycker att han har spelat bra sedan i december. Då hittade han verkligen rätt i sitt spel, var bra rakt igenom slutspelet och såg till att hans lag lyckade vinna Stanley Cup, säger Chara.

– Just nu verkar hans kedja ha väldigt bra kemi. De hittar varandra väldigt bra och tillsammans har de haft det mesta av Kanadas offensiva spel. Det har verkligen fungerat bra för dem.

Kan ni vända på underläget i finalserien?

– Man måste alltid tro på det. Vad är det annars för mening om man inte tror på att man kan lyckas. Vi måste tro. Vi måste ta det här på rätt sätt och se till att kliva in med rätt inställning till nästa match, säger Zdeno Chara.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset