Minst 1000 ensamkommande flyktingbarn som registrerats i Sverige har försvunnit, enligt Europol.
Minst 1000 ensamkommande flyktingbarn som registrerats i Sverige har försvunnit, enligt Europol.

Minst 10 000 ensamkommande flyktingbarn har försvunnit efter de kommit till Europa. Det slår Europol fast i en kartläggning. Myndigheten misstänker att flertalet av barnen utnyttjas av kriminella organisationer och sex- och slavarbete.

Tiotusentals barn har försvunnit efter att de registerats hos myndigheter runt om i Europa. Och minst hälften av dem, 5000 barn, har förvunnit i Italien, skriver the Guardian. 

Förra året registrerades över 35 000 ensamkommande flyktingbarn i Sverige. I oktober i år meddelade myndigheter i Trelleborg att mer än hälften av de 1900 ensamkommande barn som kommit med färjan hade försvunnit efter en månad. Europol tror att minst 1000 minderåriga flyktingar har försvunnit i Sverige.

► LÄS MER: Ensamkommande flyktingbarn försvinner med okända 

Var de har tagit vägen är det ingen som riktigt vet. Men enligt en kartläggning som Europol gjort utnyttjas en del av flyktingarna av kriminella nätverk. 

– Det är inte orimligt att säga att vi undersöker över 10 000 barn. Alla kommer inte att utnyttjas i kriminella syften, vissa kan ha rest till släktingar. Men vi vet bara inte var de är, vad de gör eller vem de är med, säger han till the Guardian. 

Brian Donald uppger att Europol har bevis på att en del ensamkommande flyktingbarn har utnyttjats sexuellt. I Tyskland och Ungern har polisen gripit ett stort antal kriminella som utnyttjat de minderåriga och ensamma flyktingar. Och enligt Europol har den verksamheten växt under de senaste 18 månaderna. Europol har även dokumenterat en övergång, de som tidigare ghar smugglat flyktingar ägnar sig nu åt människohandel och utnyttjar flyktingarna för sex- och slavarbete.

► LÄS MER: Flyktingbarn hittades i ödehus

Enligt organisationen Rädda Barnen kom ungefär 26 000 ensamkommande barn till Europa förra året. Och enligt Europols underrättelsetjänst är 27 procent av alla flyktingar som kom förra året minderåriga. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset