Flyktingar går från Budapest till Wien.
Flyktingar går från Budapest till Wien.

Många östeuropeiska länder har varit kritiska till att ta emot flyktingar, men enligt siffror från The Economist så är det samma länder som är i störst behov av invandring.

Nyligen stod det klart att EU-länderna ingår ett avtal som kräver att alla länder inom EU kommer att behöva ta emot flyktingar. Fyra länder röstade emot förslaget – Tjeckien, Slovakien, Rumänien och Ungern – och Finland lade ned sin röst.

Men samma länder som är avigast inställda till flyktingmottagning är också de som är i störst behov av arbetskraftinvandring, skriver The Economist. Polen röstade inte emot förslaget denna gång, men har tidigare varit tydliga med att de inte vill ha några kvoter kring mottagandet.

Samtidigt är Polen ett land i starkt behov av bland annat sjukhuspersonal, tekniker och byggarbetare, vilket är sant för flera östeuropeiska länder. I en undersökning utförd av konsultföretaget Manpowergroup framgår att två av fem företag i Polen har problem med att hitta arbetskraft, och i Ungern gäller det för nästan hälften av alla företag.

LÄS MER: Det vill partierna göra för flyktingarna

Bland IT-företagen är krisen som störst eftersom många lockas till Västeuropa eller USA där lönerna är högre. I Polen saknas till exempel 50 000 arbetare inom den sektorn, och Slovakien skulle kunna utöka samma sektor med 10 000 i en handvändning om det fanns personal, skriver The Economist.

Det är givetvis svårt att veta exakt vilken typ av utbildning och erfarenhet alla flyktingar har, men när The Economist var på plats på en tågstation i Budapest träffade de på en jurist, en maskiningenjör, en jordbruksingenjör och en fysiklärare inom loppet av en minut, skriver tidningen.

Samtidigt har flera av dessa länder också ett problem med en åldrande befolkning, vilket också skulle kunna avhjälpas med ökad invandring, menar The Economist. Enligt tidningen ligger Sverige på fjärde plats i Europa över länder som har svårt att hitta kvalificerad arbetskraft.

LÄS MER: Morteza, 15: "Vi hedrar dem som inte nådde fram"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset