Italiens premiärminister Matteo Renzi Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel tror på EU. De träffades utanför ön Ventotene på måndagen för att diskutera unionens framtid.
Italiens premiärminister Matteo Renzi Frankrikes president François Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel tror på EU. De träffades utanför ön Ventotene på måndagen för att diskutera unionens framtid.

EU är inte slut.Det sade Italiens premiärminister Matteo Renzi vid möte med Tysklands och Frankrikes ledare på ön Ventotene utanför den italienska kusten.

De tre ledarna Renzi, François Hollande och Angela Merkel höll en gemensam presskonferens på måndagen i samband med ett möte om EU:s framtid.

– Många trodde att EU var slut efter brexit, men så är det inte. Nu ska vi skriva en bättre sida i Europas historia, sade Renzi.

Även Hollande ville så positiva frön.

– Vi måste undanröja alla tvivel om EU:s framtid, sade han utan att gå närmare in på konkreta förslag.

Tror på ideal

Den tyska förbundskanslern Merkel sade att hon fortfarande tror på de ideal som EU står för. De tre var också eniga om att EU:s länder måste samarbeta mer i säkerhets- och underrättelsefrågor, när de framträdde ombord på hangarfartyget Giuseppe Garibaldi utanför ön inför en gemensam arbetsmiddag på skeppet.

Timmar inför mötet hade Renzi sagt att han vill se färre byråkratiska regler och fler satsningar på bland annat försvar och utbildning.

– Vi behöver investera i en gemensam försvarspolitik, i digital innovation, i skolor och kultur.

Skam i Syrien

Samtalen berör även Europas ekonomiska utsikter, terroristattacker, flykting- och migrantsituationen, Syrienkonflikten och relationerna med Ryssland och Turkiet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vi vet att det finns konflikter som inte är lösta. Jag tänker på det som händer i Syrien och krisen i Aleppo, denna humanitära katastrof som en dag kommer att bringa skam över det internationella samfundet om vi inte gör något, sade Hollande på presskonferensen.

Men framför allt väntas trion fokusera på frågan om hur den växande skepsisen mot EU kan motverkas.

Mötet äger rum tre veckor före det informella EU-mötet mellan 27 stater – samtliga medlemsländer utom Storbritannien – i Slovakiens huvudstad Bratislava. Det är andra gången som Renzi, Hollande och Merkel möts efter lämna-sidans seger i den brittiska EU-omröstningen den 23 juni.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset