"De drog ut sex tänder i överkäken och fem i underkäken. Dessutom opererade de mig i överkäken", berättar Eva.
"De drog ut sex tänder i överkäken och fem i underkäken. Dessutom opererade de mig i överkäken", berättar Eva.

Ett ingrepp som skulle kosta drygt 5 000 kronor slutade i en avancerad behandling med flera utdragna tänder och en kostnad på nära 100 000 kronor, berättar Eva. "Ska jag som patient betala för att min tandläkare har gjort en behandling hon inte behärskar?", undrar pensionären Eva.

Det var i augusti 2011 som Eva, 68, sökte sig till tandvårdskliniken City Dental i Stockholm. I samråd med Specialistkliniken i Nacka kom de fram till att hon behövde sätta in en liten bro i överkäken, för att hejda hennes tandlossning. Kostnaden skulle landa på cirka 5 500 kronor. Men i dag, fem år senare, berättar Eva att hon lagt nästan 100 000 kronor på efterföljande tandvård hos Specialistkliniken – som fick ta över behandlingen efter att City Dental inte klarade av att fullfölja ingreppet.

– Jag är pensionär med låg inkomst och det har varit oerhört långdragna och smärtsamma ingrepp som har gjort att jag mått psykiskt dåligt, säger Eva till Metro.

► LÄS MER: Så många anmälningar har de tio största tandvårdsföretagen

Trots att utgångsläget var att hon skulle göra en liten bro ska tandläkaren på City Dental ha rekommenderat henne att göra en stor bro för att fylla igen en glipa mellan två tänder i överkäken. Ingreppet skulle då kosta cirka 13 500 kronor, en kostnad som Eva gick med på. Tänderna på överkäken ska ha slipats ner i flera omgångar för att lämna plats åt bron. När de var klara fick Eva en chock.

– Tänderna var kritvita, stod rakt ut och jag hade fått ett kraftigt överbett, det såg helt galet ut.

► LÄS MER: City Dental kritiseras av IVO: ”Du får det du betalar för”

City Dental remitterade då Eva till Specialistkliniken, som fick överta behandlingen.

– De drog ut sex tänder i överkäken och fem i underkäken. Dessutom opererade de mig i överkäken, säger Eva.

City Dentals egna försäkringsbolag riktade efteråt kritik mot tandläkaren. I ett utlåtande skriver de: ”Behandlingen har varit alltför svår för allmäntandläkaren som utfört denna. Behandlingen har således inte utförts på ett vedertaget och korrekt sätt. Ett vedertaget och korrekt sätt hade varit att vid den  preoptiska bedömningen inse at det var ett specialistfall. Om behandlingen hade utförts av specialisttandläkare hade skadan med övervägande sannolikhet kunnat undvikas”.

Även Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktade kritik mot tandläkaren: ”Behandlingen har inte skett enligt vetenskap och beprövad erfarenhet”…”För att hon skulle tillvaratagit patientens trygghet i vården skulle hon inte ha påbörjat den eller överlåtit den till någon annan på kliniken”, skriver IVO.

Hon har begärt ersättning hos City Dental för sina dyra tandvårdsutlägg. Hittills har hon fått 25 kronor i skadeersättning efter karensavdrag.

– Som patient är man alltid i underläge och saknar helt kunskap om vad som krävs för behandlingar. Ska jag som patient betala för att min tandläkare har gjort en behandling som hon inte behärskar?

► LÄS MER: Svenskars tandhälsa blir bättre – men ojämlikheten ökar

Enligt City Dentals klinikchef Katina Morini, har kliniken inga planer på att ersätta Eva ytterligare.

– Patienten var i stort behov av vård och insisterade på att xx (reds. anmärning: tandläkarens namn) skulle utföra behandlingen. Den skada som patienten utsatts för, var att xx påbörjade behandling men senare remitterade till specialist då det visade sig vara ett ytterst komplicerat fall. Följaktligen ansågs den vård patienten fick av xx som onödig. Patienten debiterades dock inte för den vård hon fått av xx, skriver hon i ett mejl till Metro och påpekar att patienten har godkänt behandlingsplanen och fått information om att hon inte har någon garanti och att City Dental inte är specialister i fallet men att patienten valde att göra den hos dem ändå.

Men Eva har en annan upplevelse av det:

– Jag övertalades om att de var lika duktiga trots att de inte var specialister, säger hon.

Metro har sökt tandläkaren, som inte längre arbetar på City Dental, för en kommentar.

Fotnot: Eva heter egentligen något annat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa ivo