Evas livmoder sprack när hon skulle föda barn. Bilden har inte med artikeln att göra. 
Evas livmoder sprack när hon skulle föda barn. Bilden har inte med artikeln att göra. 

När Eva skulle föda sin son hade så ont att hon bad om kejsarsnitt. Men sjukhuset sa nej. Senare visade det sig att hennes livmoder spruckit.

När det i april år 2012 var dags för Eva, i dag 47 år, att få sitt andra barn kom hon in med förvärkar till förlossningen på ett sjukhus i Karlstad på natten.

Där fick hon veta att det inte var dags att föda än och hon fick gå hem igen.

– Men dagen efter åkte jag tillbaka eftersom jag hade väldigt ont. Jag bad om att få kejsarsnitt, men de sa nej, jag var tvungen att föda vanligt, berättar hon.

Eftersom förlossningsförloppet vid hennes första barn plötsligt stannat av hade hon tidigare förlösts med kejsarsnitt. Men den här gången säger Eva att läkarna sa nej – och samma sak inträffade igen. Smärtan blev värre och hon fick bedövning i ryggen. Plötsligt upptäckte man att barnets puls sjönk och man utförde ett akut kejsarsnitt. Det visade sig då att Evas livmoder spruckit.

Den nyfödda sonen fördes till neonatalvårdavdelningen.

– Läkaren sa att han fått syrebrist och att han kunde få komplikationer. Jag frågade varför de inte lyssnat på mig från början. Varför lyssnade ingen?

Eva anmälde händelsen och nu väljer Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att rikta kritik mot sjukhuset. Hon mår fortfarande dåligt psykiskt efter händelsen.

– Men min son mår bra, det tackar jag Gud för.

I beslutet från Ivo skriver man att det inte fanns något absolut hinder för en vaginal förlossning, men att det med tanke på riskfaktorerna var viktigt med en noggrann övervakning. Ivo konstaterar också att Eva fick värkstimulering – trots att den borde stängts av tidigare.

Enligt ett yttrande från sjukhuset i Karlstad uppger sjukhuset att Evas förlossning ”handlades i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet”, någonting som Ivo inte håller med om.

Anna Hessel är verksamhetschef för kvinnosjukvården i Värmland.

– Jag kan inte kommentera enskilda fall, men generellt kan jag säga att det ibland finns situationer där kvinnan kanske själv tycker att det finns grund för kejsarsnitt, men att vi inte tycker att det är det bästa för henne och barnet, utan rekommenderar att göra en vaginal förlossning. Det här är situationer som uppkommer i princip dagligen hos oss.

Men nu har ju Ivo riktat kritik mot er, vad tänker du om det?

– Jag tänker att det är jättebra att patienten gjorde en anmälan och tycker att det är tråkigt att vi själva inte gjorde en lex Maria-anmälan vid tillfället. Vi jobbar nu mer aktivt med att anmäla om någonting går snett, för att kvalitetssäkra oss och bli bättre. Det är viktigt att mammorna har förtroende för oss, säger Anna Hessel.

Eva heter egentligen någonting annat. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset