Mattias och Evelina Åkerbergs sajt Rulla vagn har redan över 6 000 användare.
Mattias och Evelina Åkerbergs sajt Rulla vagn har redan över 6 000 användare.

Sajten ”Rulla vagn” lanserades för knappt två veckor sedan – men gör redan succé. ”Det har saknats ett enkelt sätt att hitta andra föräldralediga”, säger grundaren Evelina Åkerberg.

Den första april lanserade Evelina och Mattias Åkerberg sajten Rullavagn. Tanken är att föräldralediga på ett enkelt sätt ska hitta andra föräldralediga i sin närhet att umgås med.

– Det roligaste förutom att vara ledig med sitt barn är att dela föräldraledigheten med andra, säger Evelina.

► LÄS MER: Så maxar du din föräldraledighet

Efter att ha varit föräldralediga med sonen Elis som föddes i december 2014 väcktes idén hos Evelina och Mattias. Trots att de hade vänner som har barn upptäckte de att man har så mycket tid som föräldraledig att de gärna hade umgåtts med fler. I januari i år kom de på idén att starta en sajt för att göra det enkelt för föräldralediga att möta andra föräldralediga. Den första april lanserades sajten   Rullavagn.nu och redan nu används den av över 6 000 föräldrar.

– Vi förstod att det fanns ett jättestort behov då det föds 115 000 barn i Sverige varje år och genom att vänner och bekanta saknade en sådan sajt, säger Evelina och fortsätter:

– Behovet har verkligen bekräftats i och med det stora intresset.

Tjänsten fungerar så att man söker efter sin ort eller kommun för att hitta mamma- och pappagrupper som redan startats. Om det inte finns någon grupp på orten eller som passar kan man enkelt och utan inloggning starta en egen grupp.

Enligt Evelina är det sedan upp till användarna hur de vill hålla kontakten och om de vill träffas två och två eller flera. Till en början trodde hon att enbart deras vänner skulle starta grupper. Men det har startats hundratals grupper över hela landet.

– Framförallt i Stockholm och neråt. Det är främst i storstadsregionerna som det startats grupper men det kommer fler och fler även på mindre orter där behovet så klart är lika stort, säger Evelina.

► LÄS MER: De vill knäcka myterna om vem som är en bra förälder

Paret får nu mejl från föräldralediga som berättar att de hittat varandra.

– Det känns superkul då det är tanken med sajten. Responsen har varit superpositiv och många har tackat för att vi har tagit det här initiativet, säger Evelina.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset