Strejkhotet har legat över "Idol" de senaste veckorna. Arkivbild.
Strejkhotet har legat över "Idol" de senaste veckorna. Arkivbild.

Musikerförbundet skjuter på en eventuell "Idol"-strejk fram till programmets finaldag, efter vad förbundsordförande Jan Granvik kallar "konstruktiva förhandlingar". – Vi har löst ett antal viktiga frågor men knäckfrågan återstår, säger han till TT.

Musikerförbundet kommer inte att vidta några stridsåtgärder mot produktionsbolaget Fremantle och "Idol" så länge konstruktiva förhandlingar pågår. Uppskjutandet av en eventuell strejk sker enligt Musikerförbundet på Fremantles begäran, men förbundet har också satt en deadline till klockan 19 den 9 december, datumet för "Idol"-finalen, då de vill se en lösning på sitt huvudkrav.

– Knäckfrågan som återstår är att Fremantle insisterar på att 875 kronor per vecka är en rimlig ersättning för deltagarna. Det tycker inte vi, säger Per Granvik.

"Varför ska vi strejka?"

Samtidigt som förhandlingarna fortgår – nästa förhandlingstillfälle är planerat till på söndag – förbereder sig "Idol"-deltagarna och TV4 som vanligt.

– Vi kommer att ha en semifinal och vi kommer att ha en final. Det kommer att bli en "Idol"-sändning på fredag och det kommer att bli en final nästa vecka, säger Anders Edholm, pressansvarig för "Idol", till TT.

– Inte för att vara självisk, men om det inte gynnar oss varför ska vi strejka då? Så känner jag, säger "Idol"-deltagaren Rebecka Karlsson till Expressen.

– Jag kommer absolut inte att strejka. Lite grann säger det sig självt, att när man har kämpat sig igenom hela hösten, och vi egentligen inte har fått någonting annat från "Idol" än precis det vi visste från början, då vore det en konstig grej att hoppa av, säger Charlie Grönvall till Aftonbladet.

Stöd från LO-basen

Musikerförbundet varslade Fremantle Media, produktionsbolaget bakom "Idol", om strejk för två veckor sedan. Bakgrunden var bland annat låga löner, komplicerade upphovsrättsliga avtal och brist på kollektivavtal för "Idol"-deltagarna. Flera tunga fackförbund har sedan dess slutit upp bakom Musikerförbundet.

Fremantle Media har också gått till hård attack mot Musikerförbundet och anklagat dem för att "kidnappa" deltagarna genom att tvinga dem att gå ut i strejk.

Musikerförbundet får stöd av LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, som också är en hängiven "Idol"-tittare.

– TV4 tjänar jättemycket pengar på den här produktionen. Sätt er nu ner och gör upp om skäliga löner, säger Thorwaldsson till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset