Johan Esplund fanns på plats vid upptaktsträffen med spelare och tränarna i bandyns elitserie.
Johan Esplund fanns på plats vid upptaktsträffen med spelare och tränarna i bandyns elitserie.

Finalförlust i World Cup den gångna helgen och i SM-finalen förra säsongen.Båda gångerna har Västerås stått i vägen.Nu är det dags för Villa Lidköping att nå högst på bandytronen.– Jag känner ett sjukt revanschsug, säger bolltrollaren Johan Esplund.

Den eviga tvåan har faktiskt tränat på att vinna under försäsongen.

Det blev seger i Svenska cupen tidigare den här månaden efter finalseger över fredagens premiärmotståndare i elitserien, Sandviken. Klubbens första stora titeln genom tiderna.

En seger som kanske bröt barriären för en klubb som nått fyra SM-finaler genom åren – och förlorat alla.

– Det var kul för föreningen framför allt, de som gör ett så hårt jobb och så den fantastiska publiken. Tänk om man fick ge dem SM-bucklan också, säger Esplund och får något drömskt i blicken.

Glödhett i arenan

Den fyrfaldiga VM-guldmedaljören har vunnit ett SM-guld med Västerås, men att lyckas med hemmaklubben – 33-åringen är från Sjötorp, sju mil nordost om Lidköping – vore något alldeles extra.

– Det är mer för stan och alla våra fans än för en själv. Där är vi extrema som har ett sånt publikstöd och ett sådant intresse, det finns ingen annanstans, säger han.

Bandyn är glödhet i Lidköping. Intresset har alltid varit stort, men sedan arenan invigdes annandag jul 2009 har Villa dragit 3 258 åskådare i snitt per match, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

I fjol var hemmasnittet nästan 3 500 personer, för elitserien totalt låg det i fjol på 1 412.

Dags att ta klivet

Villa har nått minst semifinal de sju senaste säsongerna och nu är det dags att ta klivet allra högst upp.

På upptaktsträffen inför seriestarten i Stockholm tippade elitserietränarna att de två senaste årens mästarlag Västerås SK skulle ta hem guldet. Villa och Sandviken tippas bli de största utmanarna.

TT: Vad behöver ni förbättra för att nå ända fram?

– Det är väl att höja upp allt ett snäpp, vi har tränat hårdare i år än vad vi har gjort tidigare, vi har höjt testvärdena och kvalitén på träningarna. Vi har höjt allt ett snäpp – sedan får vi se om det räcker, säger Esplund.

Den kreative mittfältaren/anfallaren tror på Sandviken som värsta konkurrent. Så fredagens premiär kan bli en försmak av vad som komma skall när det är SM-finaldags i Stockholm den 25 mars.

Slår allt in så är det då Esplund och Villa ska kliva högst upp på tronen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset