Demonstranter protesterar mot den planerade begravningen av Filippinernas ex-diktator Ferdinand Marcos utanför Nationella hjältarnas gravplats i slutet av augusti.
Demonstranter protesterar mot den planerade begravningen av Filippinernas ex-diktator Ferdinand Marcos utanför Nationella hjältarnas gravplats i slutet av augusti.

Den filippinska högsta domstolen har gett klartecken för en statsbegravning av landets förre diktator Ferdinand Marcos. Frågan har splittrat nationen sedan hans död 1989.

Det var den filippinske presidenten Rodrigo Duterte som i augusti gav order om att Marcos skulle hedras med en begravning på Nationella hjältarnas gravplats, söder om huvudstaden Manila. Det utlöste stora protester och föranledde aktivister och offer för exdiktatorns styre att driva saken till högsta domstolen, som med siffrorna 9 mot 5 röstade för att avslå deras framställan.

Duterte säger, via sin talesperson, att han hoppas att landet nu kan gå vidare, mot större enighet. Ett hundratal Marcos-anhängare samlades utanför domstolen för att fira beslutet. Andra var upprörda.

"Det här är inte bara en sorgens dag, det är en vredens dag. För offren för diktaturen, för de som överlevde krigslagarna och för de generationer som upplevde fascismens värsta sidor", säger Renato Reyes, ledare för den vänsterorienterade aktivistgruppen Bayan, i ett uttalande.

Marcos, som blev president 1965, styrde landet med järnhand fram till 1986, då han tvingades från makten i en oblodig revolt. Tiotusentals människor fängslades och torterades under hans militärstödda styre enligt människorättsorganisationer.

Bullit Marquez/AP/TT
Anhängare till Ferdinand Marcos firar efter beskedet om att Filippinernas högsta domstol beslutat att ge grönt ljus till begravningen av ex-diktatorn på Nationella hjältarnas gravplats.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset