Antonio Palocci (till höger) var finansminister i Luiz Inácio Lula da Silvas (till vänster) regering.
Antonio Palocci (till höger) var finansminister i Luiz Inácio Lula da Silvas (till vänster) regering.

Polisen har gripit Antonio Palocci, tidigare finansminister och stabschef, som misstänkt i den omfattande korruptionshärvan kring oljebolaget Petrobras.

Enligt åklagarna fungerade han som mellanhand från 2006 till 2013 mellan det regerande Arbetarpartiet och Latinamerikas största byggkonglomerat Odebrecht SA. Det handlade om bestickning för att få kontrakt av det statskontrollerade oljebolaget Petrobras.

Palocci var finansminister i den förre presidenten Luiz Inácio Lula da Silvas regering och stabschef åt Dilma Rousseff, som i augusti avsattes som president. Riksrättsprocessen mot Rousseff satte punkt för Arbetarpartiets 13 år långa maktinnehav.

Utredarna misstänker att den tidigare finansministern Palocci godkände lån från den statliga utvecklingsbanken BNDES till Odebrecht i Afrika och till oljeplattformar.

Åklagarna anser sig ha bevis för att Odebrecht betalade motsvarande 337 miljoner kronor till Arbetarpartiet och dess företrädare, däribland Palocci.

Byggmagnaten Marcelo Odebrecht dömdes i mars till 19 års fängelse för bestickning, penningtvätt och organiserad brottslighet i förbindelserna med Petrobas.

Ytterligare två personer greps vid måndagens razzior, bägge tidigare medarbetare till Palocci.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset