Gärningsmannen.
Gärningsmannen.

I dag hålls häktningsförhandlingar mot den misstänkte t-banerånaren. Enligt en rättsexpert riskerar den 28-årige mannen maxstraff.

– Jag tycker det är en självklarhet att döma honom till sex års fängelse, säger tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem.

Klockan tio i dag inleds häktningsförhandlingarna mot den misstänkte t-banerånaren i Södertörns tingsrätt.

Den 28-årige mannen har begärts häktad som på sannolika skäl misstänkt för två fall av grov stöld – varav det ena avser det uppmärksammade rånet av medvetslöse Johnny, 38, som lämnades på spåret vid Sandsborgs tunnelbanestation och sedan blev överkörd av tåget.

– Det är två omständigheter som gör att jag rubricerar brottet som grovt. Den första är att han tar föremål från målsägaren som denne bär på sig och och den andra är att det här tillgreppet har präglats, menar jag, av ett mycket hänsynslöst beteende, säger kammaråklagare Ted Murelius.

Båda händelserna har fångats på film och om mannen, som erkänt gärningarna i polisförhör, åtalas och ställs inför rätta riskerar han att dömas till ett långt fängelsestraff.

Enligt tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem pekar det mesta på ett straff i den övre straffskalan, där maxstraffet är sex års fängelse.

– Det här är ett av de mest hänsynslösa brott jag varit med om och om han bevisas vara skyldig tycker jag det är en självklarhet att döma honom till sex års fängelse, säger han.

Kammaråklagare Ted Murelis vill inte kommentera eventuella påföljder men instämmer i att det kan komma att handla om ett straff i den övre straffskalan. 

– Det är för tidigt att säga någonting om det i det här läget. Det är klart att den här gärningen har ett högt straffvärde men exakt vad jag kommer att yrka på får vi se. Det har inte ens väckts åtal än.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset