Svenskarnas parti lade ner efter ett mycket sämre val än väntat. Deras naivitet är en stor anledning, menar experten Anders Bergman.
Svenskarnas parti lade ner efter ett mycket sämre val än väntat. Deras naivitet är en stor anledning, menar experten Anders Bergman.

Samröret med nyfascistiska organisationer i Europa var en viktig del för SvP, men det kan i själva verket ha blivit deras undergång, menar experten.

Nynazistiska  Svenskarna parti lägger ner, bekräftade partiet på söndagen. Anledningen sägs vara det dåliga  valresultatet  2014, men exakt varför har det gått så dåligt?

– De har arbetat mycket med att skapa kontaktnät i Europa, genom Forza Nuova i Italien, Jobbik i Ungern, för att vara en del av den europeiska nynazistiska, nyfascistiska rörelsen, säger Anders Bergman, författare och Expert på europeisk högerextremism.

Svenskarnas parti lägger ner

– Så jag blev lite förvånad eftersom de satsade så hårt, och jag tror att Forza Nuova och Jobbik säkert också blir ganska förvånade över att de lägger ned.

För radikala och naiva

Genom sitt samröre med europeiska nynazistiska och nyfascistiska partier har SvP fått mycket uppmärksamhet från både svensk och europeisk säkerhetspolis, och Anders Bergman tror att SvP underskattade denna faktor.

– Jag tror inte att partiledningen riktigt förstår vad det handlar om. Jag tycker att de verkar ganska naiva, säger han.

– Det är en sak att sitta här uppe och prata om fascism, men om man umgås med Roberto Fiore vars kompisar har mördat människor, skjutit ner åklagare på öppen gata, då är det en helt annan sak. Då är man inne i fascismens direkta centrum.

Anders Bergman säger också att SvP har haft svårt att få medlemmar att förnya sitt medlemskap. Det kan till exempel ha att göra med de problem det kan skapa för dem i privatlivet, genom association med våldsbejakande rörelser.

Vad händer nu?

– Vissa ur partiet blir nog politiska vildar som gör att vi kommer att se mer politiskt våld i Sverige. Vi kanske får se nynazistiska och nyfascistiska grupper som slåss mer med vänstern över lag, antirasister och homosexuella, människor med judiskt påbrå och så vidare.

Men mycket talar också för ökat stöd för Svenska motståndsrörelsen, menar Bergman.

– SMR är ju det närmaste vi har kommit något slags nynazistisk, på gränsen till terrororganisation i Sverige, med kontakter med Gyllene gryning och sådär.

– Och om nu Sverigedemokratisk ungdom faller sönder, så kan jag tänka mig att William Hahne och Gustav Kasselstrand bildar något eget tillsammans, och där kanske den mer subtila delen av SvP kan ansluta.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset