En student utan sidoinkomster får in drygt 10 000 i lån och bidrag. För nästan var femte student försvinner minst 60 procent när hyran betalas. "Då måste du i princip få hjälp av mamma och pappa – alternativt skaffa ett jobb", säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Det är lika vanligt att studenter bor kvar hemma som att de bor i studentlägenhet, visar siffror från Studentkortet. De olika boendesituationerna innebär stora ekonomiska skillnader, enligt Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

– Många har upptäckt att det är dyrt att flytta hemifrån. Tidigare flyttade många i samband med att studierna började. Nu väntar man kanske ett eller två år. Man vill se hur jobbigt det är att studera på högskola och känner att det räcker att oroa sig för studierna – ska man oroa sig för ekonomin ovanpå det blir jobbigt, säger han.

Enligt Arturo Arques är rimliga hyror på studentbostäderna det enda sättet för studenter att få en dräglig ekonomi.

– De behöver vara på sådana nivåer att man inte behöver jobba ihjäl sig eller vara barn till välsituerade föräldrar. Då får vi ett annat problem nämligen snedrekryteringen till högskolan. Även om det är avgiftsfritt är det viktigt att folk inte faller på grund av ekonomiska skäl på vägen till högskolan, säger han.

LÄS MER: Bostadsbristen får många studenter att hoppa av

En hyreskostnad på över 6000 kronor är alldeles för mycket enligt Sveriges förenade studentkårer.  De jobbar för att bostadskostnader ska ligga runt 35 procent av studentbidraget och lånet, vilket innebär en kostnad på cirka 4000 kronor. Enligt siffrorna från Studentkortet betalar över 50 procent av studenterna mer än så.

– Den stora bristen på bostäder leder till att man måste hitta boendelösningar på andra sätt. Antingen hamnar man i nybyggda hyreslägenheter med högre hyra eller så hamnar man på andra- eller tredjehandsmarknaden med dyra kontrakt, säger Jacob Adamowicz, vice ordförande på Sveriges förenade studentkårer.

Enligt honom påverkas många studenter av den osäkerhet som uppstår när man hela tiden är på jakt efter nästa bostad.

– Man kanske vill plugga hundraprocent men för att få ekonomin att gå ihop måste man ta ett extra jobb och gå ned i studietakt. Det är många som vittnar om att bostadssökandet går ut över studierna, säger han.

Adamowicz är inne på samma spår som Arturo Arques och efterfrågar byggnationer av billigare hyresrätter.

– Det behöver nödvändigtvis inte vara studentbostäder. Det viktiga är att det man håller koll på vilka hyror som sätts på de bostäder som byggs nu, säger Jacob Adamowicz.

LÄS MER: Julia, 19, började köa i gymnasiet – så långa är studentbostadsköerna

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset