"Det är individens ansvar att verkligen ta ledigt", säger Helén Vedlé.
"Det är individens ansvar att verkligen ta ledigt", säger Helén Vedlé.

En tredjedel av svenskarna jobbar trots att de har semester, visar en ny mätning av Yougov på uppdrag av Metro. ”Utmattningssyndrom har ökat katastrofalt”, säger stressexperten Helén Vedlé.

Stressexperten Helén Vedlé är inte förvånad över resultatet. Hennes klienter berättar ofta att de jobbar när de egentligen ska ha ledigt, vilket hon ser som ett stort problem.

– Det är väldigt många som inte borde jobba under semestern. Vi ser att sjuktalet och utmattningssyndromen har ökat katastrofalt de senaste åren, säger hon.

Enligt experten behöver vi minst tre veckor sammanhållen semester för att verkligen komma ner i varv. Annars finns risk för stresspåslag, nack-, rygg och huvudvärk, men också flera andra stresskopplade symptom.

LÄS MER: Experten: Här är de vanligaste stressfaktorerna på jobbet – och så motverkar du dem

”Företagen måste bli tydligare”

Trots det är det många som inte tar vara på lugnet. Mätningen av Yougov visar att varannan som jobbar under semestern svarar på jobbmejl och att 7 av 10 av dem anser att de måste vara tillgängliga för jobbet.

– Jag tror att en av orsakerna är att arbetsplatserna inte har en tydlig policy för vad som ska gälla. Företagen måste bli tydligare om när du ska vara ledig, när du ska vara nåbar och vem som tar över så att du verkligen kan ha semester, säger Helén Vedlé.

LÄS MER: Experten: Så kan cheferna minska jobbstressen

Planera för att slippa mejlnarkomanin 

Hela 20 procent av svenskarna tillbringar även delar av semestern med att planera inför höstens jobb. Det är en siffra som förvånar Helén Vedlé.

– Min rekommendation är att man planerar hösten innan man går på semestern. Då kan man verkligen koppla av sedan och strunta i mejlen och sådant, säger hon och fortsätter:

– Det är individens ansvar att verkligen ta ledigt. Vi lider av mejlnarkomanin, att vi alltid känner att vi måste läsa och svara på mejl. Det måste vi verkligen komma ur.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset