Våldtäktsmisstänkte Julian Assange har gömt sig på Ecuadors ambassad i London i över fyra år. Arkivbild.
Våldtäktsmisstänkte Julian Assange har gömt sig på Ecuadors ambassad i London i över fyra år. Arkivbild.

Att förhöret med Julian Assange hålls först nu – mer än sex år efter att den misstänkta våldtäkten ägde rum – är katastrofalt, enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem.Inget hindrar Assange från att stanna på ambassaden även om åtal så småningom väcks, bedömer han.

Förhöret skulle ha ägt rum för länge längesedan, anser Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare som följt Assange-fallet noga.

– Det är fullständigt katastrofalt att det äger rum nu. Det är en rättosäkerhet som ligger i det och det är till men för alla, både målsägande och Assange själv, säger han.

Så fort det blivit känt att Assange lämnat landet 2010, skulle åklagaren ha begärt att få hålla ett förhör med honom i London, anser han.

– Då fanns han ju inte på ambassaden utan då hade man kunnat höra honom med brittiska myndigheters medgivande, och då tror jag att ett mycket väl genomfört förhör hade kunnat äga rum. Det hade bildat ett bättre underlag för ett ställningstagande om man skulle driva fallet vidare eller inte, säger Sven-Erik Alhem.

Inget åtal än

Alhem bedömer att det kan ta "någon vecka" efter det att förhöret avslutats innan åklagaren meddelar hur det blir med förundersökningen. Men även om misstankarna skulle stärkas lär det inte komma något beslut om åtal i detta skede, säger han.

– Då måste utredningen slutföras och avslutas med slutdelgivning där försvararna ges tillfälle att yttra sig. Det man kan tänka sig är att åklagarna i så fall säger att förhöret har stärkt misstankarna så att det finns skäl att fullfölja utredningen, säger Alhem.

Ett eventuellt beslut om åtal löser dock inte frågan om Julian Assange ska komma till Sverige, framhåller han.

– Vill han så kan han sitta kvar på ambassaden till 2020 när brottet preskriberas. Han råder själv över den situationen. Om han väljer att sitta kvar på ambassaden då ramlar alltihop – det är min bedömning, säger Sven-Erik Alhem.

Befarar kritikstorm

TT: Vad blir följden om det inte blir ett åtal utan förundersökningen läggs ner?

– Då befarar jag att det blir en kritikstorm från medier i utlandet som kommer att vara enorm.

Att processen blivit så utdragen är en belastning för Sverige, anser han.

– Det blir också en anseendefråga för staten om en förundersökning som Assangefallet, som väckt så stor internationell uppmärksamhet, drar ut på tiden. Hade man fått till stånd ett förhör på tidigt stadium så hade kritiken mot hur svenskt rättsväsende skött det här varit oerhört mycket mindre.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset