Drakar och befolkningen på månen.
Drakar och befolkningen på månen.

Falska nyheter är inget nytt – det har funnits så länge det har funnits tidningar, enligt medieforskaren Torbjörn von Krogh.

Före tryckpressen handlade det om drakar och barn som fötts med sju huvuden och på 1800-talet berättade amerikanska tidningar om hur vardagslivet såg ut för befolkningen på månen. Artiklarna beskrev bland annat månens djurliv och floran och faunan. Enligt tidningen var upptäckten möjlig på grund av ett gigantiskt teleskop med oanad potential.

I dag kan falska nyheter bestå av allt från missvisande studier och uppblåsta rykten till rena fabrikationer. Tidningarna som påstod sig berätta sanningen dök upp på 1600-talet efter att tryckta skrifter börjat ges ut mer regelbundet.

– När samma redaktör ville nå samma läsare om och om igen så inträder ett nytt skede. Då måste man förhålla sig till att få läsare att köpa tidningen en gång till. Då inträder en omsorg om att man försäkrar att det som står i tidningen är kollat så gott det går och man tar in rättelser och kritik. Titlar som The Examiner och The Intelligencer antyder att man gör ett granskande arbete, säger medieforskaren Torbjörn von Krogh.

LÄS MER: 7 av 10 svenskar har svårt att skilja falska nyheter från riktiga

Mediernas förhållning till den objektiva sanningen är också något som diskuterats under lång tid.

– Det är en utveckling som har gått mot mer professionalisering och mot en läsarkrets som har blivit mer källkritisk men det har inte varit en rak utveckling. På 1800-talet rapporterade man om hur livet såg ut på månen, det var tidiga fake news, säger Torbjörn von Krogh.

När statsminister Per Albin Hansson (S) hastigt avled 1946 var nyheten med i morgontidningar, det satte press på kvällstidningarna att förädla nyheten, att komma med något nytt. En artikel i en kvällstidning får rubriken ”Kungen i tårar” vilket ska ha fått tidningens redaktionschef att fråga om det verkligen var sant, reportern som skrivit texten ska då ha svarat: ”Tror du att kungen dementerar?”

– Det var så att säga en dragning som man var överens om på redaktionen eftersom att det skulle ge uppmärksamhet. Om man vill kalla det för fake news kan diskuteras. Om kungen inte var i tårar så var det inte så troligt att han skulle leverera en arg dementi, säger Torbjörn von Krogh.

LÄS MER: Så ska Google rensa bort falska nyheter från sökresultaten

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset