Enligt Säpo har Kinas position som global supermakt etablerats allt mer under det gångna året.
Enligt Säpo har Kinas position som global supermakt etablerats allt mer under det gångna året.

Det internationella hotet mot Sverige kommer idag inte bara från Ryssland. I sin årsbok lyfter Säpo fram Kina som en allt mer relevant aktör. "Kina har blivit mer offensiva efter att man etablerade sin nya säkerhetsstrategi," säger Per Thunholm, expert på underrättelseverksamhet vid Försvarshögskolan.

I sin årsbok skriver Säkerhetspolisen, Säpo, att Kinas position som global supermakt har etablerats allt mer under det gångna året. Man pekar bland annat på en aktiv underrättelseinhämtning med ekonomiska intressen, där man bland annat genomför uppköp av företag som utvecklar eftertraktad teknologi.

Utöver detta pekar Säpo även på att Kina bedriver påverkanskampanjer, bland annat mot journalister, för att stärka det styrande kommunistpartiets makt och legitimitet.

”Alla statliga aktörer som har avsikt att försvaga Sveriges handlingskraft genom att använda de verktyg som nämnts, kan räknas in. Här är Kina i högsta grad relevant”, säger Daniel Stenling, chef för kontraspionaget vid Säpo, i årsboken.

LÄS MER: Kinesisk turist krävde miljon efter fall i hotelldusch

”Flyttar fram sina positioner”

Under det senaste året har det rapporterats om flera händelser som berör Kina och underrättelseverksamhet.

  • I februari kom det rapporter har kommit om att KTH har kontakt med Säpo angående kinesiska studenter, som kan vara utsända av den kinesiska militären.
  • Samma månad uppdagades ett diplomatiskt spel om den fängslade författaren Gui Minhai, som involverade både Sveriges ambassadör, Anna Lindstedt, och kinesiska aktörer som misstänks vara kopplade till regimen.
  • Ett inslag i programmet ”Svenska Nyheter” på SVT från september i fjol fick stor spridning. I programmet sändes ett satirinslag riktade till kineser, något som fick Kinas ambassad i Stockholm att kräva en ursäkt från SVT.

Per Thunholm, expert på underrättelseverksamhet vid Försvarshögskolan, menar att det finns två faktorer som ligger bakom det ökade antalet rapporter kring Kina.

– Den ena är att Kina konkret har flyttat fram sina positioner sedan man implementerade sin nya säkerhetsstrategi. Den andra faktorn är att Säpo blir allt mer öppet kring vilka säkerhetshot som finns och var de kommer ifrån. Bilden blir då att att det har skett en upptrappning.

LÄS MER: SVT backar efter Kina-satiren

”Kinesiska medborgare blir potentiella spioner”

Per Thunholm berättar att stormakterna under en längre tid har jobbat på liknande sätt för att främja sina intressen.

– Det blir aktualiserat nu eftersom det inte enbart sker i det dolda. Men om man jämför med Ryssland så är tillvägagångssättet lite annorlunda. Ryssland sysslar mer med underrättelseinhämtning kopplad till militär verksamhet, för Kina handlar det mer om flykting- och industrispionage för att säkerställa ekonomiska framsteg. Där är det geografiska avståndet en avgörande faktor, säger Per Thunholm.

LÄS MER: Interpols ordförande försvunnen – nu krävs Kina på svar

Enligt Säpo ligger Kinas ökade aktivitet i linje med hur underrättelsetjänster i övriga europeiska länder beskriver utvecklingen. En faktor som vägs in är den kinesiska lag från 2017 som säger att varje medborgare är skyldig att ”i enlighet med lagen stödja och samarbeta med nationell underrättelsetjänst”.

– I förlängningen leder det ju till att varje kinesisk medborgare blir en potentiell spion. Det är ett maktmedel som alla totalitära stater kan använda genom sina medborgare, men i fallet med Kina blir det extra tydligt eftersom man har lagstiftat om det, säger Per Thunholm.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om hot spion Säpo kina