SU, Leif R Jansson/TT

Henrik Tham är professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet.

Drogen spice skördar allt fler offer och frågan är hur missbruket kan stoppas. Enligt en narkotikapolitisk expert kan legalisering av cannabis vara ett sätt att få färre att ta spice och andra lagliga – men potentiellt livsfarliga – droger.

– Om man ger balanserad information om skadeverkningarna och har försäljning via Systembolaget av exempelvis en dagsdos cannabis, då kanske man håller sig till medel som är mindre farliga än de som man kan gå ut och köpa på nätet och som man inte har någon aning om vad de innehåller, säger Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet.

– Man skulle ju kunna pröva att tillåta viss odling i exempelvis Norrlands inland. Där finns det ju problem med arbetstillfällen vad jag har förstått. Sedan skulle det ju naturligtvis noga kontrolleras och slussas till Systembolaget för försäljning, säger han.

Ung man död i misstänkt spice-överdos

Eftersom ett antal länder prövar alternativa modeller – bland annat Portugal, Uruguay och de amerikanska delstaterna Colorado och Washington – gäller det för Sverige att ”titta fördomsfritt” på hur det går där, menar Henrik Tham.

En sådan internationell jämförelse publicerades på torsdagen av den brittiska inrikesdepartementet. En av slutsatserna i den rapporten är att det inte finns några belägg för att hårdare straff och fler polisingripanden mot innehav av droger leder till minskat bruk och missbruk, skriver the Guardian.

► Malin, 27: Spice var nära att kosta mig livet

Per Johansson, som är ordförande i Riksförbundet för ett narkotikafritt samhälle, tycker att en legalisering eller avkriminalisering av cannabis är fel väg att gå för att få bukt med spicemissbruket.

– Det är konstigt och orimligt att ersätta ett giftigt preparat med ett annat. Jag vill inte ha något av dem i samhället, säger han.

Förutom sambandet mellan cannabis och schizofreni, lyfter Per Johansson fram att drogen också påverkar kognitionen.

– De flesta börjar i tonåren och att ta cannabis påverkar intelligensen hos alla. Jag vill inte leva i ett samhälle där människors utveckling begränsas av droger på det sätt cannabis gör, säger Per Johansson.

19-åringen rökte spice en gång – blev hjärndöd

Enligt Jens Ölund, polisassistent vid ungdomsroteln i Stockholms city, är det viktigt att informera om riskerna med spice när det är oklart vad drogen faktiskt innehåller. När vissa former av drogen förbjuds ändrar tillverkarna ämnets kemiska struktur något – och kan sedan sälja det fritt.

–  Det gäller att ändra lagstiftningen. I dag finns det några former av spice som är lagliga, relativt lätta att få tag på och som skyltas öppet på olika hemsidor, säger Jens Ölund, polisassistent vid ungdomsroteln Stockholms city.

► Spicelarm i Sverige: "Har haft upp emot tre överdroser per dag"

Enligt honom finns det två läger bland de ungdomar som är drogliberala. 

–Det finns de som tycker att cannabis är okej men som absolut inte skulle röra spice och de som tycker att både cannabis och spice är okej, säger han.

Och rapporterna om drogens skadeverkningar har inte påverkat dessa ungdomarnas attityder.

– Jag kan inte säga att jag märker någon skillnad, säger Jens Ölund.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Spice