Åklagaren Tobias Kudrén anser att mannen hade möjlighet att besinna sig och avbryta misshandeln.
Åklagaren Tobias Kudrén anser att mannen hade möjlighet att besinna sig och avbryta misshandeln.

Svartsjuka tycks ha utlöst mordet på en 41-årig kvinna i Bromma.Misshandeln var brutal med kraftigt våld mot kvinnans huvud när hon låg skyddslös på golvet.Inget annat straff än livstid kan komma ifråga, enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Den 33-årige mannen berövade kvinnan livet genom att besinningslöst slå och sparka mot hennes huvud, framgår av åtalet. Inget tyder på att gärningen var planerad, enligt åklagare.

– Den utlösande faktorn för att han använt våld är svartsjuka. Han kommer till hennes lägenhet, han blir arg och tar då till det här våldet, säger åklagare Tobias Kudrén.

Mannen kontaktade kvinnan via Facebook i februari och de blev ett par. Men relationen kom att präglas av våld, hot och trakasserier. Efter en krogkväll satte sig mannen natten mot den 4 juni i en taxi till kvinnan. Han hade då upprepat sökt henne på telefon men inte fått svar.

Var drogpåverkad

Taxin var framme vid kvinnans adress 05.10. Tretton minuter senare ringde mannen SOS. "Jag har slagit min flickvän och det har gått åt helvete", uppgav han.

Han påstod att kvinnan "hållit på med andra killar", att "det brann i mitt huvud" och ville att polisen skulle komma och ta honom. Han var påverkad av alkohol, droger och dopningspreparat och kom inte ihåg adressen utan frågade gång på gång kvinnan, som var svårt skadad och uppenbart okontaktbar, om gatunamn och nummer.

Teknisk bevisning visar att mannen under misshandeln tog minst en paus för att sedan fortsätta.

– Han har haft möjlighet att använda mindre våld än vad han gjort, säger Tobias Kudrén.

Mannen åtalas även för grov fridskränkning. Han ska upprepade gånger ha både dödshotat och misshandlat henne, en gång så svårt att hennes revben bröts.

Att kvinnan själv dokumenterade vissa av dessa skador har varit helt avgörande för bevisningen i den delen av åtalet, enligt åklagaren.

Straffvärde på livstid

33-åringen har erkänt att han orsakade kvinnans skador, men nekar till mord. Åklagaren vill inte berätta vilket straff han kommer att yrka på. Men enligt Sven-Erik Alhem, rättsexpert och tidigare överåklagare, ligger straffvärdet på livstid.

– Dels är det ett väldigt grymt förfaringssätt med bestialiska inslag. Dels har han en historia av liknande grova våldsbrott bakom sig. Min uppfattning, under förutsättning att han befinns skyldig, är att inget annat straff än livstid kan komma ifråga, säger Sven-Erik Alhem.

Mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning som, enligt utlåtandet från Rättsmedicinalverket, visar att han i juridisk mening inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för dödsmisshandeln.

Pontus Lundahl/TT
Kammaråklagare Tobias Kudrén håller pressträff i polishuset i Stockholm.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset