Ett bostadshus i Pyongyang, Nordkoreas huvudstad. Arkivbild.
Ett bostadshus i Pyongyang, Nordkoreas huvudstad. Arkivbild.

Flera världsledare fördömde Nordkoreas kärnvapenprov på fredagen. Men världen kan inte göra mycket mer än att titta på, eftersom Nordkorea inte låter sig påverkas, enligt FOI:s säkerhetspolitiske analytiker Jerker Hellström.

– Man har försökt tidigare med sexpartssamtalen, som man inte haft sedan 2008. Då gav man Nordkorea hjälp i form av oljeleveranser och spannmål i utbyte mot att de skrotade kärnvapen- och robotprogram. Men sedan dess har Nordkorea brutit mot avtalen och det har kommit sanktioner på sanktioner som de lyckats undgå, säger Jerker Hellström.

Kina är ett av få länder som har någon egentlig kontakt med det nordkoreanska ledarskapet, men enligt Jerker Hellström har inte Peking något större intresse av att sätta ner foten mot kärnvapenproverna.

Riskerar inte relation

– Det är uppenbart att Kina inte kan påverka, ens om man gjorde mer än vad man gör i dag. Risken är, om man skulle dra in förnödenheter från Kina, att det nordkoreanska ledarskapet inte skulle kunna styra landet längre och det ligger inte i Kinas intresse.

Enligt Jerker Hellström är det viktigt för Kina att se till att Nordkorea inte imploderar. Då skulle USA kunna se sig nödgade att ingripa och på så sätt stärka sin ställning på den koreanska halvön.

– Om det är något som är viktigt för Peking, så är det att minska USA:s inflytande. Man vill inte heller riskera den unika relationen som finns mellan Kina och Nordkorea.

TT: Kan till exempel FN eller EU göra något för att påverka Nordkorea?

– Jag har svårt att se det. Om EU skulle ha en roll skulle det vara inom ramen för medling, men det är osannolikt. Nordkorea har inga avsikter att lägga kärnvapenprogrammet på is, det handlar om statens fortsatta existens.

Provocerade av USA

Under fredagen sade Kinas utrikesdepartement i ett uttalande att landet bestämt motsätter sig provsprängningen och uppmanar Nordkorea att sluta agera på ett sätt som förvärrar situationen. Men att försöka lägga band på Nordkorea är inte Pekings högsta prioritet, enligt Jerker Hellström.

– De uttalanden man gör om provsprängningen är svagare än dem som man gör om Sydkoreas samarbete med USA om robotförsvar. Man försöker peka på att Nordkoreas agerande är en reaktion på deras samarbete och att det är USA som provocerat fram det här beteendet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset