En turkisk stridsvagn nära Karkamis, den plats vid gränsen till Syrien där turkiska marktrupper har gått in i grannlandet.
En turkisk stridsvagn nära Karkamis, den plats vid gränsen till Syrien där turkiska marktrupper har gått in i grannlandet.

Många människor har dödats i turkiska anfall i norra Syrien – antalet skiftar beroende på källa.Det är tydligt att Turkiets roll i Syrienkriget har förändrats och att en ny fas har inletts, anser Jan Hallenberg, senior professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar det syriska inbördeskriget från Storbritannien, dödades minst 20 civila och 50 skadades av turkisk artillerield och flyganfall på söndagsmorgonen i Jub al-Kousa (Jeb el-Kussa), en by söder om Jarablus, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Strax därefter kom rapporter från SOHR om att minst ytterligare 20 civila dödats och 25 skadats nära al-Amarnah, även det strax söder om Jarablus. Dessutom ska fyra kurdiska krigare ha dödats och 15 skadats.

Uppgifterna om hur många som dödats och om de var civila eller inte skiftar: Enligt statliga turkiska nyhetsbyrån Anatolia har armén dödat "25 kurdiska terrorister" men en talesperson för det lokala styret säger att 75 personer dödats, rapporterar Reuters.

Turkisk offensiv

Attackerna ägde rum dagen efter att en turkisk soldat dödades och tre skadades i en raketattack i Syrien. Demokratiska unionspartiet (PYD) beskylls för den, enligt Anatolia. Turkiet ska ha svarat med attacker mot PYD-mål.

Turkiska specialförband gick i onsdags över syriska gränsen med stridsvagnar och hundratals soldater i en offensiv riktad mot terrorrörelsen IS och de kurdiska miliser som kontrollerar delar av norra Syrien.

Hallenberg pekar på en ny fas eftersom Turkiet har skickat in marktrupp.

– Det är ju ändå ett väldigt stort steg, säger han till TT.

YPG-milisen, PYD:s väpnade gren, anses vara en av de mest effektiva krafterna mot IS. Attacker mot den har fått FN, USA och EU att mana Turkiet till återhållsamhet. Men Turkiet ser YPG som förlängning av terrorstämplade Kurdistans arbetarparti (PKK) och därmed som en terrororganisation.

"Mest oacceptabla"

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan klargör att allt ska göras för att utradera IS i Syrien, och att kurdiska motståndare kan förvänta samma behandling.

– Vad gäller frågan om terrororganisationen PYD i Syrien har vi precis samma beslutsamhet.

Enligt Hallenberg är YPG Ankaras viktigaste mål. Det kurdiska inflytandet i norra Syrien har ökat till en grad där det ur Turkiets perspektiv riskerar att skapa en kurdisk sträckning längs gränsen, säger han. Hallenberg tror att i Ankaras värsta mardrömmar kan kurder i Syrien och Turkiet i framtiden komma att hävda självstyre om ingenting görs.

– Det tror jag är det mest oacceptabla över huvud taget för Turkiet.

Ismail Coskun/IHA/AP/TT
Turkiska stridsfordon återvänder från Karkamis den plats vid gränsen till Syrien där turkiska marktrupper har gått in i grannlandet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset