Donald Trump.
Donald Trump.

Donalds Trumps sexistiska uttalanden är allvarliga.Hur pass stora konsekvenserna blir för Trump är mera osäkert, menar flera experter.

– Det är svårt att säga. På sätt och vis är det här inget nytt utan en sak till som förstärker bilden av Donald Trump, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

Trumps övertramp har varit många och grova. Skillnaden nu är att detta avslöjande sker bara drygt en månad innan själva valet av USA:s president men också bara ett dygn före den andra presidentkandidatsdebatten mellan Trump och Demokraternas Hillary Clinton.

Den första tv-sända debatten anses ha fallit ut till Clintons favör. Därför är det nu av högsta vikt för Trump att lyckas, vilket nu kan bli ännu svårare.

– Det här kommer definitivt att komma upp och varenda minut som ägnas i debatten åt det kommer att skada honom, säger Merrick Tabor.

Gammal inspelning

Frida Stranne, USA-forskare vid Halmstad högskola menar att Trumps ljusglimt i mörkret är att videoupptagningen är elva år gammal. Dessutom anser hon att Hillary Clinton samtidigt får svårt att utnyttja uttalandena i debatten på söndag kväll, amerikansk tid, eftersom det skulle kunna få Trump att kontra med frågor om Bill Clintons kvinnoaffärer under sin tid som president, framför allt relationen med Monica Lewinsky, en då 22-årig praktikant i Vita huset.

– Det här är givetvis oerhört allvarligt för Trump. Han får väldigt svårt att locka nya kvinnliga väljare nu, vilket han behöver för att kunna vinna. Men samtidigt måste man invänta hur väljarna tar hans ursäkt och hur presidentdebatten utkristalliserar sig i morgon. Dessutom ska vatten fortfarande rinna under många broar fram till 8 november och mycket kan fortfarande hända, säger hon.

Vänder ryggen

Klart är i alla fall att ett flertal republikaner vänder Trump ryggen. I höst är det även val till kongressen och de republikanska politikerna kan vara rädda att själva förlora sina platser.

– Republikanerna vill bli återvalda och då kan man inte förlora en massa kvinnliga väljare genom att visa sitt stöd för Donald Trump, säger Tabor.

Trump gick själv kort efter publiceringen ut i en video och bad om "ursäkt". Den riktades däremot inte till de kvinnor han uttalat sig om utan tog i stället upp Bill Clintons kvinnoaffärer.

– Det verkar som att Trump är en person som nästan inte kan be om ursäkt för något han gör, men han har också varit i en sådan ställning där han inte behöver bry sig, säger Merrick Tabor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset