Rymdobjekt Oumuamua skulle kunna se ut såhär enligt observatoriet ESO:s rymdkonstnär.
Rymdobjekt Oumuamua skulle kunna se ut såhär enligt observatoriet ESO:s rymdkonstnär.

Mystiken tätnar kring Oumuamua, det första kända objektet som kommit från ett annat solsystem, skriver Vetenskapsradion. En ny studie visar på att den cigarrformade himlakroppen är mer lik en komet än vad forskarna tidigare trott.

Rymdobjekt Oumuamua upptäcktes förra året då det rörde sig intill vår sol och fick stor uppmärksamhet när det visade sig att det kom från ett annat solsystem. Nu visar en ny studie som publicerats i tidskriften Nature på att objektets bana genom rymden skulle kräva ett utflöde av gas på ett typiskt kometvis. De menar alltså att objektet trots allt kanske är en komet. Men enligt Anders Eriksson på Institutet för rymdfysik i Uppsala väcker studien snarare nya frågor än ger svar på.

LÄS MER: Teslagrundaren skickar ut sin bil i rymden

– Vi är tillbaka vid att vi egentligen inte vet vad det är för någonting. Det blev egentligen bara mer mystiskt av studien skulle jag vilja säga, säger han till Vetenskapsradion.

Att himlakroppen har en så ovanlig form och inte liknar kometerna från vårt egna solsystem talar mot att Oumuamua skulle vara just en komet, enligt Anders Eriksson. En annan teori är att objektet skulle kunna ha skapats när två planeter kolliderat.

Men det är inte omöjligt att vi kommer få reda på vad för typ av rymdobjekt Oumuamua är.

– Förhoppningsvis kommer vi upptäcka många fler och få betydligt bättre observationer av dem och på det viset lära oss betydligt mer om hur det egentligen går till när saker far mellan stjärnorna och vad det är för objekt som gör det, säger Anders Eriksson till radion.

LÄS MER: Nytt teleskop skickas ut i rymden – kan hitta tusentals nya planeter

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om rymden forskning