Shimon Peres. Bilden är från 2014.
Shimon Peres. Bilden är från 2014.

Omvärlden minns Shimon Peres som en fredsduva – men han gjorde störst avtryck som generaldirektör för Israels försvarsdepartement under 1950- och 60-talet, enligt Israelexperten Anders Persson på Lunds universitet.

– Han hjälpte Israel att få kärnvapen i en tid när Israel var utsatt, och spelade en nyckelroll i att bygga upp Israels militära hegemoni, som lade grunden för landets militära segrar, säger Persson till TT.

Shimon Peres drogs med en förlorarstämpel eftersom han endast vann ett enda val under sina närmare 70 år inom politiken. Trots det ingick han i tolv regeringar och satt på många av landets högsta stolar: bland annat som premiärminister, försvarsminister, finansminister och till sist president.

"Naiv drömmare"

– Han anses ha jobbat alldeles ofantligt mycket. Det sägs att han inte hade några andra intressen, han var aldrig ledig, hade inga hobbies, utan var bara politiker, säger Anders Persson.

Bilden av Shimon Peres som en fredsduva växte fram under 1980- och 90-talet, när han gick i bräschen för det så kallade Osloavtalet som senare slöts med palestiniernas dåvarande ledare Yasser Arafat, som ledde till att han tilldelades Nobels fredspris.

– Där gjorde han jättestora insatser för freden. Nu räckte det inte hela vägen fram, även om det såg väldigt hoppingivande ut på 90-talet. Han hade också grandiosa planer på ett nytt Mellanöstern som liknade EU, med frihandelsområden, som det också blev total pannkaka av. Många ser tillbaka på honom som en naiv drömmare, säger Anders Persson.

Populär i väst

Peres symboliserade det gamla Israel – och den typ av israeliska ledare som västvärlden älskar, enligt Persson.

– Den typiske israeliske politikern i dag är väldigt annorlunda än Shimon Peres, de är mer hårdnackade nationalister på högerkanten. Det finns också ett allt kraftigare religiöst inslag i israelisk politik, medan Shimon Peres stod för någon typ av sekulär vänster med en global inriktning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset