Expert om skandalen: Lööf hade inget val  Näringsminister Annie Lööf (C) berättade i går att Christina Lugnet sparkas. – Självklart är jag besviken över att lämna mitt uppdrag och alla kompetenta medarbetare, skriver Lugnet i ett brev till TT. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Expert om skandalen: Lööf hade inget val Näringsminister Annie Lööf (C) berättade i går att Christina Lugnet sparkas. – Självklart är jag besviken över att lämna mitt uppdrag och alla kompetenta medarbetare, skriver Lugnet i ett brev till TT. Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Sparkad. Tillväxtverk-ets generaldirektör tvingas lämna sin post efter avslöjanden om miljonnotor för bland annat representation.

– Det är oerhört tråkigt det som har hänt, men ska man arbeta som generaldirektör för ett så viktigt verk krävs fullt förtroende från både regering, näringsliv och allmänhet. Det förtroendet har nu urholkats, säger näringsminister Annie Lööf (C).

Eftersom Christina Lugnet har tre år kvar på sitt förordnande kommer hon att behålla sin titel men flyttas till näringsdepartementet.

– Jag får återkomma till vilka uppgifter hon kommer att ha, men hennes kunskap om tillväxtfrågor går det inte att tveka om och vi kommer att dra nytta av det.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inte förvånad.

– Nej, det var väldigt väntat så som utvecklingen blev. Annie Lööf hade mycket små möjligheter att göra något annat utan att framstå som handlingsfattig, och hade genom tidig kritik bundit sig själv vid masten, säger han till Metro.

Bjereld menar dessutom att Christina Lugnets sätt att kommentera saken dagarna efter förvärrat situationen och sänkt förtroendet snabbt.

Formellt beslut fattas av regeringen på torsdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset