Sverige används som ett slagträd av politiker utomlands, enligt Paul Rapacioli.
Sverige används som ett slagträd av politiker utomlands, enligt Paul Rapacioli.

Det finns två bilder av Sverige utomlands. Den om framgång och den om förfall, enligt Paul Rapacioli, grundare av tidningen The Local.

Sverige är ett skarpt men litet land, sade USA:s president Donald Trump för några dagar sedan. Men för drygt ett år sedan lät det annorlunda – då var Sverige ett land som tagit in alldeles för många invandrare och som hade problem som inte gick att föreställa sig.

Den motsägelsefulla bilden av Sverige är unik, enligt Paul Rapacioli som grundat tidningen The Local, som rapporterar om svenska nyheter på engelska.

– Det finns ett narrativ av att Sverige är ett land som kollapsar. Med upplopp, gängvåld och våldtäkter. Medans den etablerade bilden handlar om ett land med progressiva värden, framgångsrika företag och stark jämställdhet, säger han.

LÄS MER: Sverigebilden mer positiv i USA och Kanada

Den nya Sverigebilden baseras framför allt på problem med integration, enligt Rapacioli.

– Folk vet inte så mycket om Sverige och därför kan politiker använda landet som ett slagträ.

Men att använda Sverige och svensk politik som skrämmande exempel är inget nytt fenomen. Redan på 60-talet pratade USA:s dåvarande president, Dwight D. Eisenhower, om att Sverige hade problem med självmord, alkoholism och nakenhet på grund av sin välfärdspolitik. Han använde Sverige eftersom att det fanns en bild av vilka värden som fanns i landet men samtidigt visste folk inte särskilt mycket om Sverige och därför kunde Eisenhower i princip ljuga, menar Rapacioli.

– Under de senaste decennierna har Sverige målats upp som en socialistisk utopi av utländska journalister. Men nu spricker den bilden och då har många ställt sig frågan: vad är det som händer? Det har skapats en explosiv kontrast mellan det folk trott om Sverige och det som nu rapportera, säger Paul Rapacioli.

På Källkritikens dag kan du höra mer om Paul Rapaciolis erfarenhet av den tvetydiga Sverigebilden.

LÄS MER: Utländska medier om Sverige: Trubbel i paradiset

Källkritikens dag

När? 13 mars på Viralgranskarens 4-årsdag.

Var? Internet, skolor och på Kulturhuset i Stockholm.

I efterhand? Allt material laddas upp på Lilla Viralgranskaren, där även föreläsningarna från förra Källkritikens dag ligger.

Hur anmäler jag mig? Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 18 med panelsamtal. För schema och andra detaljer, anmäl dig till evenemanget på Facebook! Vid frågor, kontakta [email protected].

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset