Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap.
Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap.

Det har länge varit lågt i tak i svensk politik vad gäller att kritisera den egna partiledningen, enligt statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.Och Liberalerna (L) är indragna i en strid om partiledarskapet, tror statsvetaren Svend Dahl, chef för Liberala Nyhetsbyrån.

Flera tunga L-namn ställer sig offentligt i olika läger sedan riksdags- och partistyrelseledamoten Birgitta Ohlsson direkt kritiserat partiledningen och fått avgångskrav rest emot sig. Partiets riksdagsgrupp satt i ett 7–8 timmar långt extrainsatt möte på tisdagen med anledning av kritiken. Efteråt klargjorde partisekreteraren Maria Arnholm att Ohlsson blir kvar i partiledningen men lämnar styrelsen i riksdagsgruppen.

– Det ser ut som att man försöker hitta en kompromiss för att upprätthålla partidisciplinen å ena sidan och att inte alienera Birgitta Ohlssons anhängare, säger Dahl till TT.

Enligt Arnholm kommer Jan Björklund "absolut" att sitta kvar som partiledare i valet 2018, men på frågan om han nu ser en strid om partiledarskapet svarar Dahl:

– Ja, det är klart att det är.

"Om personfrågor"

Nästa ordinarie landsmöte (kongress) för L ska hållas i november nästa år, med mindre än ett år kvar för en ny partiledare att profilera sig inför valet, påpekar Dahl.

Han säger att den gamla striden mellan de två falanger han kallar kravliberaler, som Björklund tillhör, och socialliberaler, Ohlssons falang, åter har blossat upp – men att den nuvarande striden ska ses utifrån partiets dåliga opinionssiffror snarare än sakpolitiska gränslinjer.

– Det handlar mer om personfrågor, mer om man tror att Birgitta Ohlsson kan göra en Gudrun Schyman – det vill säga att genom sin karisma lyfta det här lilla partiet till över 10 procent.

L är inte ensamt om att utkämpa öppna politiska strider när någon kritiserat partiledningen – och det har pågått länge, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Piskorna viner

Förutom intern kamp om positioner kan även det svenska politiska landskapet – med tydlig uppdelning i höger–vänsterfrågor, två politiska block och många minoritetsregeringar göra att partipiskorna viner för att rätta in folk i leden, säger Hinnfors.

– Då är det extra viktigt att hålla partilinjen, antingen för att vinna omröstningar eller för att framstå som en tydlig opposition, för gör man inte det är ju risken att partilinjen framstår som oklar. Det kan framstå som otydligt för väljarna vad det är som gäller.

Dahl tror att rivaliteten mellan falangerna kan bubbla upp igen om opinionssiffrorna fortsätter att vara dåliga.

– Och där är vi ännu närmare valet, och problemen ännu större.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset