Rebellsoldater tar skydd bakom en byggnad i den syriska staden Aleppo, där striderna med regimtrupperna uppges vara intensiva. 
Rebellsoldater tar skydd bakom en byggnad i den syriska staden Aleppo, där striderna med regimtrupperna uppges vara intensiva. 

Diplomatiskt dödläge i FN – samtidigt som intensiva strider pågår i staden Aleppo. I går anslöt sig Syriens premiärminister Riyad Hijab till oppositionen. Men Per Jönsson vid Utrikespolitiska institutet spår ingen ljusning: ”Regimen har långt ifrån tömt sina krafter så de kommer att sitta kvar.”

Vad händer just nu?

 I går briserade en bomb i en statlig tv-byggnad i Damaskus samtidigt kom rapporter om fortsatt intensiva strider mellan rebeller och regimtrupper på gatorna i Syriens största stad Aleppo. 

– Regimen har långt ifrån tömt sina krafter så de kommer att sitta kvar, säger Per Jönsson, associerad redaktör på Utrikespolitiska Institutet (UI).

Han tror att situationen kommer att utvecklas till ett mer        eller mindre renodlat inbördeskrig, där vissa områden helt styrs av rebellerna.

– Det är en kamp, inte mellan två jämbördiga parter militärt, utan mellan två som är lika envetet övertygade om att det är bara kamp som gäller. Nu är det inte längre fråga om kompromiss, säger Per Jönsson. 

Vad gör FN i Syrien?

Kofi Annans försök till en intern politisk lösning och eldupphör misslyckades, i förra veckan avsade han sig uppdraget som FN:s och Arabförbundets sändebud i Syrien. FN:s generalförsamling antog i helgen en resolution där regimens bruk av vapen och säkerhetsrådets agerande kritiserades. Men enligt Per Jönsson har den ingen verklig betydelse. Han tror inte heller att det finns någon lämplig ersättare till Annan.  

– Jag tror inte att det händer så mycket i FN den närmaste tiden. USA kommer att arbeta utanför FN för att stödja oppositionen och där får man verkligen tassa noggrant, nu är det så många element i oppositionen som inte ens USA vill stödja, säger Per Jönsson. 

Hur stark är oppositionen?

Den väpnade oppositionen är uppdelad i olika grupperingar under den gemensamma beteckningen FSA, Fria Syriska Armén. Sedan i vintras har armén blivit betydligt starkare, menar Per Jönsson, bland annat på grund av import av vapen och förvärv av erfarna befälhavare från exempelvis Libyen. 

– Det är därför det är så svårt för syriska säkerhetsstyrkor att röja bort dem. I februari, mars och april var det en relativt enkel match, säger Per Jönsson vid UI och spår att striderna i Aleppo kan bli långdragna. 

– Jag tror att det kan hålla på nästan hur länge som helst. Det kan bli en rejäl upptrappning nu den närmaste tiden, men det kommer inte att bli något avgörande.

Hur är situationen för de civila?

Ekonomin i landet har mer eller mindre stannat av, löner betalas inte ut samtidigt som livsmedel har blivit dyrare, det är elavbrott och brist på vatten. 

– Det är en generell situation i landet, och sedan självklart, i de områden där stridigheter sker så är det fruktansvärt för lokalbefolkningen, säger Lotta Wannholm, katastrofsamordnare på Röda korset Sverige, som stöder Internationella Röda korskommitténs arbete på plats i Syrien. 

Exakta siffror på hur många syrier som flytt sina hem finns inte, men det rör sig om hundratusentals, varav en majoritet inom landet. Två miljoner uppskattas vara i behov av stöd i form av till exempel mat, vatten, filtar och andra förnödenheter. 

Vad händer om regimen faller?

Utan en utländsk militär intervention kommer inte regimen i Syrien att falla, tror Per Jönsson. 

– De kommer kanske att förlora en del landområden och en del företräden. Man jag kan inte se riktigt att de kommer att besegras, säger han. 

Regimen består till stor del av alawiter, en folkgrupp som är   i minoritet i Syrien. 

– Här har vi en stor folkgrupp med enorma militära resurser som vet att de utplånas om de inte behåller makten. Så det är fullt möjligt att Syrien kommer att delas upp i åtminstone två områden, ett alawitiskt och ett annat, men kanske även flera, säger Per Jönsson.  

Vad kan FN egentligen göra?

Ryssland och Kina har upprepade gånger sagt nej till en FN-resolution mot Syrien. Men enligt Per Jönsson är inte heller USA och Nato beredda att verkligen genomföra en väpnad intervention i Syrien. 

– USA är inte alls intresserat av ett nytt, tredje stort krig i Mellanöstern under ett valår. Egentligen har det varit väldigt behändigt, kan man säga, för USA och väst, att Ryssland sagt nej till ett militärt ingripande för då har vi sluppit att ta ställning. Man har i stället kunnat skylla på Putins envisa veto, säger Per Jönsson.  

Han tror inte att USA kommer att vidta några åtgärder för att försöka påverka Ryssland före det amerikanska presidentvalet i höst.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset