Svampkännaren Franco Matli borstar av dagens gyllene fynd. ”Två till tre dagar efter att det har regnat är det som bäst”, säger han.
Svampkännaren Franco Matli borstar av dagens gyllene fynd. ”Två till tre dagar efter att det har regnat är det som bäst”, säger han.

Efter regn kommer svamp. Och för att knipa den behöver du inte åka långt bort. – Visst finns det svamp i stan, säger svampexperten Franco Matli.

Snart drar Stockholms svampsäsong i gång ordentligt. Men redan nu finns en hel del guldkorn att hitta i naturen. Svampexperten Franco Matli vet hur du spårar upp dem.

– I början på säsongen finns det mer i utkanten av skogarna. Leta efter ställen som är så fuktiga som möjligt. Ser du en pöl så är det ett bra tecken. Två till tre dagar efter att det har regnat är det som bäst, säger han.

Franco Matli har plockat svamp sedan han var liten och är en av Sveriges få mykologer. De senaste tre, fyra åren har han sett allt fler och nya ansikten i skogarna. Framför allt unga plockare. 

– Jag tror att det beror på att matskribenterna lyft upp svampen, vilket gör att den blivit trendig nu. Men det är mest kantareller som gäller. Man kan dela in svampplockarna i två kategorier: kantarellplockare och svampplockare, säger han och skrattar.

Mest guld hittar man, enligt Franco Matli, i våra stora skogar strax utanför tullarna. Men för den som bara vill ha lite extra svamp i grytan finns den på definitivt närmre håll än så.

– Runt hela Djurgården finns det väldigt mycket. Sedan finns det absolut svamp i våra större parker. Där kan du också hitta skogschampinjoner, vilket är otroligt gott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset