Mannens påstående om att han ska ha sovit under övergreppet höll inte i hovrätten. Arkivbild.
Mannens påstående om att han ska ha sovit under övergreppet höll inte i hovrätten. Arkivbild.

En man fälls av hovrätten för sexövergrepp mot barn efter att tidigare friats från åtalet – för att han kan ha sovit.I ett annat fall friades en man från våldtäkt då han ansågs ha utfört gärningen i sömnen.

– Att det är ett problem med så olika bedömningar är uppenbart, säger Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, till TT.

Mannen i det förstnämnda fallet var åtalad för att ha fått en flicka i åttaårsåldern att röra hans könsorgan när de vaknade i bostaden i Uppland. Det skriver Upsala Nya Tidning.

Han hävdade att han inte hade något minne av att händelsen ska ha inträffat och nekade till brott med förklaringen att han måste ha sovit.

Friad sedan fälld

Flickan hade berättat att mannens ögon var öppna och att hon uppfattade att han var vaken. Uppsala tingsrätt bedömde att hennes berättelse var trovärdig och den fick stöd av annan bevisning.

Tingsrätten menade att flickan dock kunde ha misstagit sig gällande huruvida mannens ögon var öppna eller inte. Mannen friades, men rättens ordförande var av åsikten att bevisningen räckte till en fällande dom.

Åklagaren överklagade till Svea hovrätt, som menade att flickans berättelse är trovärdig och att mannens version framstår som en efterhandskonstruktion.

Hovrätten fäller mannen för sexuellt övergrepp mot barn. Han döms till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.

Våldtäkt i sömnen

Förra året uppmärksammades ett fall där en man från Skaraborg åtalades för våldtäkt mot en kvinna. Han hade samlag med en henne mot hennes vilja, men hovrätten kunde inte slå fast att mannen hade agerat medvetet. Eftersom mannen ansågs ha utfört gärningen i sömnen friades han.

– Invändningar om att man har utfört sexuella övergrepp i sömnen var nog inte gångbara för, säg, tio, 15 år sedan. Det går lite mode i det här också, säger Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt.

Enligt henne är sömn som orsak till övergrepp något som allt oftare förs fram i rättsfall.

– Nu är det här en fråga som vi måste försöka att få underlag för, för att domstolarna ska kunna hantera över huvud taget hantera sådana invändningar.

Förespråkar ny lag

Hon menar att mer kunskap om vad man är kapabel till att göra i sömnen behöver tas fram. Dessutom förespråkar hon en ny lag om det är så att det finns en benägenhet bland vissa att begå övergrepp i sömnen.

– Den lag som är på gång nu, som säger att man är aktsam också i samband med sex. För den som har minsta anledning till att tro att han lider av det här får kanske tänka på var han går och lägger sig.

Marc Femenica / TT
Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, menar att det är ett problem att bedömningarna i sömnsexmål ser olika ut. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset