Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Arkivbild.

M-ledningens agerande efter skandalen då S-ministern Annika Strandhäll kallades för hora, är en kraftfull markering, enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Man vill undvika något slags pyrande fortsatt debatt om kulturen inom partiet. Och kanske har man fått upp ögonen för någonting där, det är svårt att säga vad man vetat och inte vetat, säger han till TT.

Att Moderaternas kommunikationschef Per Nilsson fått lämna posten, trots att han inte befann sig i rummet då M-tjänstemannen och politikern Delmon Haffo kallade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för hora, förvånar inte Hinnfors, som beskriver partiet som "skadeskjutet" efter skandalen.

– Vill man visa ett tydligt krafttag, då är det sådana här åtgärder man får ta till. Partiledningen har ett stort ansvar, och i en sådan ledande position var Per Nilsson.

Hinnfors anser att den politiska debatten generellt har hårdnat och att sakfrågorna ofta hamnar i skymundan. Samtidigt säger han det problematiska i just Haffos ordval knappast kan ifrågasättas.

– Det är svårare när det är svängningar eller drastiska ordval som inte är så laddade. Särskilt de etablerade partierna vinner på att hålla fast i sakfrågorna, att inte dras in i ett samtal som har populismens förtecken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset