Vad var viktigast när du köpte barnvagn? "Smidighet så det går lätt att ta sig fram oavsett underlag och på buss och T-bana. Komfort för barnet, det är viktigt att barnet både kan sitta och ligga", säger Mikael Söderman, 37, hårchef, Stockholm, med sönerna Frank & Harry.
Vad var viktigast när du köpte barnvagn? "Smidighet så det går lätt att ta sig fram oavsett underlag och på buss och T-bana. Komfort för barnet, det är viktigt att barnet både kan sitta och ligga", säger Mikael Söderman, 37, hårchef, Stockholm, med sönerna Frank & Harry.

Barnvagnen är en viktig investering. Oavsett om det gäller en sprillans ny eller en begagnad finns det en del saker att tänka på. Anna Stridsberg, utredare på Konsumentverket reder ut.

Nya barnvagnar kan kosta upp emot 10 000 kronor och över. Men på Blocket och Tradera går det att fynda en vagn som har ett par år på nacken för en betydligt billigare peng. 

LÄS MER: Experten: Det ska du tänka på när du köper babyskydd 

Men innan köpet är det viktigt att titta och ”klämma och känna” på vagnen, prova att fälla den och lyfta i och ur sitt/liggdelen, oavsett om man köper en sprillans ny eller en begagnad. Vid begagnatköp kan det vara bra att ha kollat upp modellen ordentligt. 

– Många av de större märkena har listor på på historik eller återkallelseinformation på sina hemsidor, där de har samlat tidigare kända kvalitetsproblem och hur man ser hur den vagnen är drabbad och hur man kan se om om det är korrigerat eller inte, säger Anna Stridsberg, utredare Konsumentverket. 

Vissa  försöker göra ett klipp genom att importera en ny vagn från utländska sajter, där prisbilden kan vara lägre. Men det är viktigt att komma ihåg och kolla upp tullavgifterna när vagnen förs in i landet.  Och det kan finnas mer problem med att köpa från ett annat land:

– Svårigheten när man fyndar utomlands, är om man får man en transportskadad vagn eller att den kanske inte är så bra som man trodde är det svårare med reklamation, så man tar en högre risk på det sättet, säger Anna Stridsberg. 

LÄS MER: Debatt: Att köpa en barnvagn för 10 000 är helt sjukt 

Att googla modellen och läsa på forum hur andra föräldrar har upplevt vagnen är ett annat tips. Men även fundera igenom de egna behoven. 

– Vad ska man ha den till, ska man lyfta i och ur bilen ofta? Bor man i hyreslägenhet, får den plats i hissen? I äldre fastigheter med små hissar är det inte självklart att vagnen får plats. 

Vissa föräldrar väljer helt bort nya moderna vagnar och slår till på en retrokärra. 

– Vintagevagnarna uppfyller säkert kraven som var på den tiden, men inte dagens krav. De är inte farliga för det, men de kanske är mindre säkra. De klämrisker som kan finnas på vintagevagnar är inte tillåtna enligt dagens standard. Det finns fall där barn fått kross- och klämskador av vintagevagnar som är så allvarliga att man tvingats amputera fingrar, säger Anna Stridsberg. 

LÄS MER: Supermamman Jessica, 32, slog maratonrekord – med barnvagn 

Konsumentverket.

Anna Stridsberg, utredare Konsumentverket. 

Henry Lundholm

Vad är viktigast för dig när du köpte barnvagn? "Att den är smidig att köra, svängbara framhjul är bra. Nu har vi dubbelvagn då är det viktigt att den går igenom alla dörrar", säger Maria Johansson, 33, advokatsekreterare, Stockholm med sönerna Algot & Sixten.

Henry Lundholm

Vad är viktigast för dig när du köpte barnvagn? "Den ska vara smidig i stan med svängbara framhjul, då kan man svänga runt sin egen axel. Den ska gå att köra med i skogen och då krävs det luftfyllda gummidäck", säger Billy Moberg, 34, fartygselektriker, Stockholm med dottern Estrid.

 

Henry Lundholm

Vad är viktigast för dig när du köpte barnvagn? "Att den ska vara smidig att packa ihop och ha i bilen. Det är viktigt med rejäla däck och svängbara framhjul så att man kan köra i naturen och även springa med den, en stor korg under, och en vagn som har stöd för två barn. Viktigt är också att kunna flytta bilbarnstolen direkt till vagnen och kunna vända på sitsen", säger Henrik Eklånge, 32, systemarkitekt, Stockholm med sonen Zackarias.

Henry Lundholm

Vad är viktigast för dig när du köpte barnvagn? "Säkerheten, det ska vara stora hjul och lättstyrd och det ska vara mjuka fjädringar. Bromsarna måste vara bra och den ska inte kunna fälla ihop sig själv", säger Marta Pol, 33, inköpare, Nacka med sonen Jakob.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi