En brandman arbetar vid ett asylboende utanför Munkedal som brann natten till den 20 oktober i år. De 14 asylsökande som bodde där evakuerades från byggnaden.
En brandman arbetar vid ett asylboende utanför Munkedal som brann natten till den 20 oktober i år. De 14 asylsökande som bodde där evakuerades från byggnaden.

Migrationsverkets upphandling gör det svårare att driva asylboenden med bra brandskydd. ”Det är en tidsfråga innan människor brinner inne”, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen till Ekot.

Just nu genomför Migrationsverket en upphandling för 10 000 platser på asylboende. I denna upphandling har myndigheten ändrat kraven på brandskydd. I stället för att en sakkunnig, ska den som driver boendet intyga att brandskyddet lever upp till lagkraven. 

► LÄS MER: Planerat flyktingboende brann ner under natten

Den förändrade upphandlingen gör det svårare för de som driver asylboenden att garantera brandsäkerheten, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen till Ekot. 

– Kombinerar vi det här med att det eldas i asylboenden så är det här katastrofalt. Det är en tidsfråga innan människor brinner inne, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen.

Den senaste tiden har det brunnit på ett flertal asylboenden runt om i landet, de flesta misstänks vara anlagda. 

► LÄS MER: Hat utan motstånd trissar upp våldet

Brandkonsulten Kjell Fallqvist anser att de ändrade upphandlingskraven kan leda till att brandsäkerheten försämras. 

– I praktiken innebär det att man underlättar att man skaffar asylboende, men samtidigt kommer man få ojämn kvalitet på brandskyddet, säger Kjell Fallqvist.

På Migrationsverket håller man inte med om kritiken, utan menar i stället att de kommer att göra fler brandsäkerhetskontroller efter upphandlingen, rapporterar Ekot. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset