Therese Johaug vid torsdagens pressträff i Oslo.
Therese Johaug vid torsdagens pressträff i Oslo.

Den norska dopningsskandalen kan mycket väl ha gått till som den norska skidstjärnan Therese Johaug hävdar. Det säger dopningsexperten Arne Ljungqvist som ser tydliga paralleller till det uppmärksammade svenska dopningshaveriet i Sotji – Nicklas Bäckström.

En läppkräm med tydliga varningssymboler på förpackningen. Kan verkligen den norska landslagsläkaren ha missat det så att Therese Johaug nu riskerar lång avstängning för dopning av den anabola steroiden clostebol?

– Enligt min uppfattning är beskrivningen högst trovärdig, säger Arne Ljungqvist till TT.

Han har tidigare varit vice ordförande i den internationella antidopningsorganisationen Wada och ordförande i IOK:s medicinska kommitté. Genom årens lopp har han hört betydligt mer otroliga förklaringar, säger han.

– Det har varit allt från steroider i tandkrämen eller för mycket sex och öl. Johaugs förklaring känns betydligt mer trovärdig, säger han.

Enligt Arne Ljungqvist är dagens analysinstrument så pass känsliga att de mycket väl kan plocka upp en substans som applicerats på läpparna.

Svensk parallell

– Huden absorberar lätt ämnen, framför allt läpparna och framför allt om de är lika såriga som Therese Johaugs var. Det kan mycket väl ha gått till så. Sen om förklaringen är sann eller inte, det är en annan sak, men jag har ingen anledning att betvivla sanningshalten. Jag känner läkaren och han skulle nog inte ta på sig skulden om han inte var skyldig, säger Arne Ljungqvist.

Frågan är dock om även det internationella skidförbundet och framför allt Wada köper resonemanget.

– Det finns en mycket snarlik svensk parallell och det är fallet med den svenska hockeyspelaren Nicklas Bäckström under OS i Sotji. Han tog en astmamedicin, också efter att ha rådfrågat läkaren om det var ok, säger Ljungqvist.

Bäckström blev först frikänd, men Wada hotade att driva målet ända upp till högsta instans, idrottens skiljedomstol Cas i Lausanne, Schweiz. Det hela slutade med att Nicklas Bäckström blev avstängd från OS-finalen och fick en varning.

Högre straffvärde

– Han är alltså listad som dopad och om det upprepas kan det bli livstids avstängning, säger Arne Ljungqvist.

I Nicklas Bäckströms fall handlade det dock om substansen pseudoefedrin, som har lägre straffvärde än clostebol.

Arne Ljungqvist vill inte spekulera i hur de olika instanserna kommer att resonera. Till syvende och sist gäller principen om "strict liability", det vill säga att det är idrottaren själv som är ansvarig för vilka substanser som finns i kroppen.

– Det är en mycket viktig princip. Om du äter en giftig svamp får du själv ta konsekvenserna. Och så måste det ju vara. Å andra sidan frågade Therese Johaug sin läkare om det var ok, om man ska tro vad båda säger. Vad mer kan man begära?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset