Donald Trump vid en presskonferens på en av sina golfklubbar i Florida. Bilden är från i mars.
Donald Trump vid en presskonferens på en av sina golfklubbar i Florida. Bilden är från i mars.

Mediemannen Donald Trump kan ha en slug baktanke med att låta väljarna sväva i ovisshet om han kommer att respektera valresultatet eller inte. Uttalandet kan spåras till ett försök att skydda varumärket, tror experter.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har förstått hur dåligt det går i USA:s valrörelse och att risken är stor att han aldrig kommer att få flytta in i Vita huset i början av nästa år. Därför vill fastighetsmagnaten och tv-kändisen dämpa fallet vid en eventuell förlust genom att se till att hans varumärke inte tar mer stryk än nödvändigt. Om han lyckas så tvivel i frågan om Hillary Clinton verkligen fick flest röster i valet, kan Trump till viss del undvika förlorarstämpeln som följer med ett nederlag, resonerar journalistikprofessorn Christan Christensen.

Funderar på tv-kanal

– Glöm inte att Trump är en affärsman som äger flera hotell och golfbanor, med ett helt märke som han måste försvara. Jag tror att det rakt upp och ner handlar om ego och makt, säger Christan Christensen vid Stockholms universitet.

Christensen, som forskar om just amerikanska medier, säger att det har skvallrats om att Trump planerar att öppna en ny högerinriktad tv-kanal efter valet.

– Många tror att han försöker skapa en liten nisch för sig själv med en ganska stor mängd följare som han kan ta med sig till tv-kanalen.

Mikael Törnwall, USA-expert på pr-byrån Hill Knowlton Strategies i Stockholm, har liknande tankar:

– Om han förlorar, och det inser han nu att risken är stor för, vill han kunna visa att det skedde eftersom valet var riggat, på grund av att medierna var emot honom, så han slipper erkänna att han förlorade på grund av att han var en sämre kandidat.

Utnyttjar medielogiken

Han lägger till att mediemannen Donald Trump vet precis vad han gör när han kastar ur sig kontroversiella uttalanden. Trump, som figurerat i amerikanska medier under större delen av sin karriär, har drillats i mer än ett decennium genom att programleda såpan "The Apprentice".

– Han är oerhört duktig på att maximera närvaron i medierna, men jag tror inte att han fullt ut förstår hur mycket det skadar honom politiskt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset