Christina Stielli föreläser om hur vi hittar hållbara arbetsmetoder på jobbet.
Christina Stielli föreläser om hur vi hittar hållbara arbetsmetoder på jobbet.

Vad är en motgång och hur kan vi tackla den på bästa sätt? Enligt föreläsaren Christina Stielli spelar det egentligen ingen roll vilken typ av motgång du går igenom, du kan hantera de flesta på samma sätt genom att lära dig att inte falla för vissa tankevurpor.

– Jag brukar säga att en motgång är när ambitionen vi har inte stämmer överens med verkligheten. Du har en tanke om att det ska vara på ett visst sätt, men så blir det inte så. En motgång är något som stör ens vardag och får en att må dåligt, säger Christina Stielli, som föreläser om arbetsglädje och hur vi hittar ett hållbart arbetssätt på jobbet.

När det kommer till hur vi hanterar motgångar menar hon att det egentligen inte spelar någon roll vilken typ av motgång det rör sig om. Oavsett om du missar en deadline, hamnar i bråk med en kollega eller om regnet öser ner under samtliga av dina semesterveckor kan du hantera situationerna på samma sätt.

LÄS MER: Krönika: Våga göra bort dig för att nå dit du vill

Ett av de viktigaste stegen är att lära dig att prata med dig själv som att du pratar med en nära vän. Vi har för vana att ge bra råd till vår omgivning medan vi är dåliga på att följa dem själva. Föreställ dig att din kompis har missat en deadline och känner sig sämst i världen.

– Vad skulle du säga till din kompis? Du skulle aldrig säga ”Du gjorde bort dig bara för att du inte är bra nog och nu kommer du att få sparken”. Vi kan vara otroligt dömande mot oss själva. Men istället måste vi lära oss att tänka på vad vi kan göra för att det ska bli bättre nästa gång, säger Christina Stielli.

Att förbereda sig på att framtida motgångar liknar hon vid att cykla. Ingen vill ramla av cykeln, men trots det förbereder vi oss för en olycka genom att köpa hjälm, reflexer och lampor.

När vi går igenom något jobbigt menar Christina Stielli att vi är experter på att hamna i negativa tankespiraler där vi förväntar oss att det allra värsta ska hända oss, vilket får oss att känna oss dåliga. Det menar hon beror på att alldeles för få kan skilja på person och prestation.

LÄS MER: Relationsexperten: Så vet du om du är i ett osunt förhållande

– Om du spelar fotboll, skjuter och missar målet så kan du gå därifrån med två mindset. Antingen kan du tänka att du är en dålig fotbollsspelare eftersom du missade målet, eller så kan du tänka att du är en fotbollsspelare som missade ett mål.

Så hanterar du motgångarna

  • Ha självmedkänsla. Prata med dig själv som du pratar med din bästa vän. Att vara snäll mot sig själv innebär att man accepterar att ingen kan klara allt.
  • Ge mindre utrymme till det negativa. Fokusera på det positiva och måla inte upp skräckscenarier för vad som kan hända vid motgångar.
  • Träna på att säga nej. Det är okej att tacka nej till vissa saker eller säga att du inte hinner.
  • Gör det inte personligt. Ta inte åt dig för mycket när något blir fel. En motgång eller ett misslyckande är inget du är, det är något du har gjort.
  • Ta det med lite humor. Efter ett tag går de flesta motgångar att göra till en rolig historia. Det beror på hur du väljer att se på livet.

Om Experten

Namn: Christina Stielli.

Bor: Stockholm.

Familj: Två döttrar, 26 och 24 år.

Gör: Föreläser om arbetsglädje, medarbetarskap och hållbarhet på jobbet. Utbildad marknadsekonom och projektledare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset