Är du som ung förvirrad över pensionen och vilka val du ska ta? Oroa dig inte. Man behöver inte bry sig så mycket som man tror.

Det är helt okej och vanligt att känna sig förvirrad när man får hem olika brev från företag som vill att man ska ta olika val vad gäller pensionen. 

Men du kan slappna av – det hela är nämligen inte så komplicerat som man kan tro.

– Det är enkelt med pension, det är de som försöker tjäna pengar på pensioner som försöker få det till att det verkar svårt, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

Han säger att man som ung inte behöver bry sig särskilt mycket om pensionen.

– Det som bygger pensionen ordentligt är att man har jobb och betalar skatt helt enkelt. Gör man det så tjänar man in till den allmänna pensionen. Det är regel nummer ett. Regel nummer två är att jobba på ett ställe som erbjuder tjänstepension. Man sätter av 18,5 procent av lönen upp till ungefär 38 000 kronor i allmän pension. Sedan kommer tjänstepensionen på det, och det är ytterligare 4,5 procent. 

LÄS MER: "Nej, invandrare får inte högre pension än svenskfödda"

Är man anställd på en arbetsplats som har kollektivavtal, vilket de flesta har, så har man då också tjänstepension.

– Men det finns också arbetsplatser som inte har kollektivavtal men som ändå erbjuder tjänstepension. Och så finns det de som inte gör det. Jag vet att det har gjorts undersökningar bland unga människor som tycker att det är viktigare att få ett gymkort från arbetsgivaren än tjänstepension. Det är det inte, kan jag säga.

Om man kan bocka av de två grejerna - att jobba och betala skatt samt att jobba på ett ställe som ger dig tjänstepension - så är man hemma.

Svårare än så är det egentligen inte med pensionen. 

– Det talas en hel del om val, att man ska välja fonder. Jag brukar säga att är man intresserad av det, så kan man ju göra det om man tycker att sådant är roligt. Om man inte är intresserad så behöver man inte alls välja.

Om man inte väljer så hamnar man automatiskt i förvalen, utan att behöva göra något.

– Förvalen har låga avgfter och är framtagna för att fungera för de som inte är intresserade av att välja. Det finns ingen på någon bank eller liknande som kan påstå att de här förvalen är sämre än vad de kan erbjuda. Det finns det inga bevis för.

LÄS MER: "Sjuksköterskan Florence, 90, vägrar att gå i pension"

För en ung person rekommenderar Sten Eriksson att man fokuserar på att hitta ett jobb man trivs med, gärna att man jobbar heltid om det går, och att det erbjuds tjänstepension.

– Go on with your life, gör vad du tycker är roligt och försök att hålla dig frisk. När man är lite äldre och börjar få barn däremot så kanske man vill gå ner i arbetstid i några år. Är det så att man till exempel vill jobba deltid i tio år, då måste man vara beredd på att det även kommer att påverka pensionen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset