Att bli sjuk under semestern är något som drabbar många.
Att bli sjuk under semestern är något som drabbar många.

Äntligen sol, sommar och semester! Trodde du, tills du blev förkyld och tillbringade flera dagar under täcket med näsdukar och mediciner som enda sällskap. Men det finns en förklaring till varför man ofta blir sjuk så fort man är ledig.

Förkylningar är aldrig trevligt. Men det finns vissa tillfällen där infektionssjukdomen kommer mer lägligt än andra. Den första semesterdagen tillhör helt klart den senare kategorin. Förklaringen till att många blir sjuka på semestern är att det oftast handlar om stress.

– Immunförsvaret påverkas en hel del av omgivningen. Om man utsatts för stress under en längre tid så dämpar det vårt immunförsvar och det gör att man många gånger upplever att man lättare blir sjuk när man sedan blir ledig och får koppla av, säger Rolf Gustafson, läkare och docent i infektionssjukdomar.

Däremot så påverkar inte plötslig stress under en väldigt kort period immunförsvaret.

LÄS MER: "8 rättigheter du har under din semester"

Att man blir sjuk när man är ledig kan också handla om att man plötsligt får lite mer tid till att känna efter hur det står till med kroppen.

– Man kan ha förträngt en del sjukdomssymptom under en längre tid för att man inte har tillåtit sig själv att känna eller kunna bli sjuk. När man blir ledig och pustar ut lite grann så känner man plötsligt av det som man tidigare kanske förträngt med att bita ihop och dra i sig två koppar kaffe.

Rolf Gustafson säger att många också blir extra stressade innan semestern eftersom det är så mycket som ska fixas och hinnas med både på jobbet och privat. Det kan vara den sista lilla droppen som gör att man blir ännu mer uttröttad och därmed har lättare för att bli infekterad och sjuk.

LÄS MER: "Så sparar svenskarna ihop till semestern"

Flera använder begreppet "fritidssjuka" för att beskriva det hela, men Rolf Gustafson säger att det inte är ord man använder i medicinska sammanhang, utan snarare något som uppstått i folkmun.

Dessvärre är det lättare sagt än gjort om man vill ge sig på ett försök att undvika att bli sjuk.

– Då måste man på något sätt ta och ändra hela sin livssituation. Det är de gamla vanliga råden som att man ska sova ordentligt, äta ordentligt, motionera, undvika stressa, inte röka och så vidare. Det blir nästan jobbigt att höra på, för alla människor vet ju om detta, men det är inte alltid man kan eller vill påverka sin livssituation på det sättet.

Om du blir sjuk på semestern ska du anmäla det till din arbetsgivare, precis som när du jobbar.

– Det är jätteviktigt att man gör det på en gång, för då ska du inte ta ut semester utan ska istället vara sjukskriven med sjuklön, har lönerådgivaren Anna-Karin Mattsson på Unionen tidigare sagt till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa