Under medeltiden hade varje veckodag en magisk innebörd och på fredagar skulle man undvika att göra vissa saker. 
Under medeltiden hade varje veckodag en magisk innebörd och på fredagar skulle man undvika att göra vissa saker. 

I dag är det fredagen den 13 maj och många kanske tänker till lite extra idag innan de tar sig för något. Enligt etnologen Jonas Engman sträcker sig tron om olycksdagen långt tillbaka i tiden.

Att fredagen den 13 är en otursdag är inget nytt utan snarare något som kan spåras ända tillbaka till medeltiden. Förmodligen har det sin utgångspunkt i det gamla bondesamhället då varje veckodag hade en magisk innebörd. 

– Vissa saker skulle man göra vissa dagar och vissa saker skulle man inte göra. Man skulle exempelvis inte inleda en resa eller så något på en fredag, säger Jonas Engman, proffessor i etnologi vid Nordiska muséet. 

LÄS MER: Därför luras vi första april

Dessa föreställningar såg olika ut i olika delar av Sverige men de påverkade varandra och fredag blev helt enkelt en dag då man skulle låta bli att göra olika saker. 

– Det var ett sätt för människor att på något sätt bemästra lyckan och olyckan, säger Jonas Engman. 

Det här kan vidare kopplas ihop med den kristna tron då Jesus hängdes på korset på långfredagen. Vid Jesus sista måltid var det 13 personer vid bordet. 

– När det kopplas ihop med fredagen tror jag att föreställningen av att det är en olyckssak förstärktes. 

Att tron finns kvar i vår kultur än i dag kanske inte beror på att vi faktiskt tror att vi har extra otur just i dag, utan snarare för att det är svårt att göra sig av med gamla vanor. 

LÄS MER: Fredagen den 13:e blev deras lyckodag – trots Carinas rädsla

– Vanor är inte bara vanor, de kommer från gamla frågeställningar. Trots att vi är uppvuxna i ett naturvetenskapstungt samhälle så har vi en slags ambivalens för vad som skulle kunna finnas.

Fenomenet med fredagen den 13 kan spåras tillbaka i medierna ända till 1800-talet. Det tror Jonas Engman även är en stor anledning till att tron finns kvar även i dag. 

– Vi känner ett samband mellan att något vi gör nu kan få en annan kraft att se till att det ramlar en blomkruka i huvudet på mig. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset