När mindre förändringar uppstår i vardagen kan vi bli stressade och irriterade. En förklaring kan vara att vi känner oss otrygga, menar psykologen och författaren Liria Ortiz (till höger).  
När mindre förändringar uppstår i vardagen kan vi bli stressade och irriterade. En förklaring kan vara att vi känner oss otrygga, menar psykologen och författaren Liria Ortiz (till höger).  

Nytt mejlsystem på jobbet eller har du tvingats byta bort din favoritplats? De små vardagsförändringar kan få magsyran att koka. Rädsla och osäkerhet är två förklaringar, menar psykologen och författaren Liria Ortiz. – Man hamnar i försvarsställning och vill rädda sin självkänsla, säger psykologen.

Du kommer till jobbet och ser att någon sitter på din plats. Den direkta instinkten är att du vill bli Arnold Schwarzenegger i Terminator och säga ”Hasta la vista, baby!” Helt normalt, menar psykologen och författaren Liria Ortiz.

– Anledningen att vi ogillar förändringar är för att vi inte är förberedda på att de ska komma och vi blir rädda att inte kunna klara av dem, säger hon.  

I grund och botten handlar det om att våra rutiner rubbas och att vi måste återigen anpassa oss, menar psykologen.

– Det beror på också var i livet du befinner dig. Är du mitt i en kris eller har en stressig period kan minsta lilla förändring i vardagen bli droppen som får bägaren att rinna över, säger Liria Ortiz. 

►LÄS MER:  Henrik gick en kurs för att hantera sin ilska:”Var förbannad hela tiden”

Förändringar kan också innebära otrygghet, menar psykologen.

– Man hamnar i en försvarställning. Att man klagar på den nya kaffeautomaten kan betyda att man behöver anpassa sig och nyorientera sig snabbt. Detta orsakar stress och irritation för att man vill att allt ska fungera sabbt och som vanligt.

I stället för att ägna en hel förmiddag åt att vara sur för att någon har tagit din favoritplats i mötesrummet, så var mer öppen - åt just förändringar, menar Liria Ortiz. 

– Ge dig lite tid och ha tålamod. Det är en del av att vara människa.

►LÄS MER:  Sex tips – så gör du för att sluta skjuta upp saker

Andra tips är att vara förberedd och mer mottaglig.  

– Ställ dig frågan: Hur viktigt är det här för mig? Det ger dig mer perspektiv och då kanske det inte är så värt att vara sur en förmiddag bara för att någon har tagit din favoritplats. 

Samtidigt betonar Liria Ortiz att det tar tid att lära sig vara öppen för förändringar i vardagen. 

– Ibland faller vi tillbaka och det är helt normalt. När det inte går så går det inte. Bli inte så upprörd bara. Nya tag i morgon. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset