Tända ljus vid platsen där Therese Johansson Rojo mördades i Stureby 2009.
Tända ljus vid platsen där Therese Johansson Rojo mördades i Stureby 2009.

Att ungdomar begår kallblodiga och planerade mord är mycket sällsynt i Sverige. Men en växande grupp unga mördare dödar på grund av heder.

TT

Jerzy Sarnecki

Exakt hur många ungdomar som mördar i Sverige är svårt att svara på, eftersom det inte finns någon tydlig statistik. Klart är däremot att det är ytterst sällsynt att ungdomar begår ett så kallblodigt mord som det i Stureby, berättar Jerzy Sarnecki, kriminolog vid Stockholms universitet.

– Det är över huvud taget ovanligt med planerat dödligt våld, i synnerhet bland ungdomar. Det mesta är ganska spontant, säger han.

►LÄS MER: Dokumentär: Mordet på Therese Rojo Andersson

När ungdomar begår mord är offren oftast andra ungdomar i ungefär samma ålder. Generellt sett kan ungdomsmorden placeras in i tre olika kategorier: känslomord, mord inom den organiserade brottsligheten, samt bråk som urartar i mord. 

Känslomorden är ofta kopplade till relationer och starka känslor, precis om i fallet med Therese Johansson Rojo. Kvinnor är ofta inblandade, i regel som offer.

Inom den organiserade brottsligheten handlar det ofta om skjutningar, där män än överrepresenterade. Faller kvinnor offer har de oftast råkat befinna sig i skottlinjen. De mord som begås inom den här sfären är ofta kopplade till en hederskultur.

►LÄS MER: Ungdomsmorden som skakade Sverige

– Man är beredd att döda för en förolämpning. Den här typen av mord förekommer oftare i socialt utsatta områden och ökar i det svenska samhället. Vi ser fler och fler mord och försök till mord där gärningsgmännen inte sällan är ganska unga, säger Jerzy Sarnecki. 

Den tredje typen av mord där det förekommer att både offer och gärningsmän är väldigt unga är bråk – ofta fyllebråk – som slutar med dödliga knivslagsmål. 

Undgomar som mördar är oftare än vuxna utsatta för någon form av grupptryck eller yttre påverkan som får dem att gå över gränsen.

– De är gruppvarelser och påverkas mycket av sina kamrater. Både vad gäller mord i relationer, gangstermord och knivslagsmål förekommer det nästan alltid grupptryck, säger Jerzy Sarnecki. 

De flesta människor som begår mord i Sverige har enligt forskningen någon form av psykisk störning – däremot inte tillräckligt allvarlig för att kunna dömas till rättspsykiatrisk vård. För det krävs att störningen är så grov att personen inte kan anses ha kontroll över sina gärningar. 

Therese Johansson Rojos mördare bedömdes inte ha någon psykisk störning. Men enligt Jerzy Sarnecki var de inte fullt friska. 

– Har man förmågan att göra det här är man förstås i allmän mening inte psykisk frisk, även om man inte är tillräckligt störd för rättspsykiatrisk vård, säger han. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott