SpaceX med Tesla-grundaren Elon Musk bakom rodret står bakom ett av flera initiativ för att skicka människor till Mars. Men hur verklighetsbaserade är planerna egentligen?
SpaceX med Tesla-grundaren Elon Musk bakom rodret står bakom ett av flera initiativ för att skicka människor till Mars. Men hur verklighetsbaserade är planerna egentligen?

Inget syre i atmosfären, extrem strålning från solen, minus 80 grader på natten. Mars verkar kanske inte särskilt gästvänligt, men det är troligtvis vårt bästa alternativ för att bygga en koloni utanför jorden. Så säger experten om våra möljigheter.

Det finns flera projekt med syftet att skicka människor till Mars. Mars One har som mål att påbörja en bosättning redan 2025. Tesla-grundaren Elon Musik har genom sitt rymdföretag SpaceX presenterat sina planer på att börja skicka människor 2026. Eventuellt kommer ett samarbete ske.

Även amerikanska rymdmyndigheten NASA har planerat för bemannade resor till Mars, på order från USA:s tidigare president Barack Obama. Det skulle i så fall ske någon gång på 2030-talet.

Men när är det egentligen sannolikt att mänskligheten tar nästa stora kliv i rymden? Metro har pratat med Mars-experten Javier Martin-Torres, professor i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet.

När kommer det att finnas en bosättning på Mars?

– Detta är svårt att svara på. Jag tror inte att de första astronauterna kommer att anlända till Mars förrän om 40 år eller så. Det finns många tekniska utmaningar att lösa. För en bosättning är utmaningarna ännu större, och jag ser inte att det kan finnas någon bosättning på Mars före 2150. Utmaningarna för det är inte bara tekniska, utan sociala, etiska och politiska.

LÄS MER: ”Hur kan vi veta saker om någonting som ligger ljusår bort? Experten svarar”

Hur snabbt kan en sådan bosättning växa?

– Ännu en svår fråga. Det skulle vara väldigt viktigt att förstå om vi kan använda Mars tillgångar för bosättningen, som material till att bygga, för att ta fram mat till de som bor där, säger Javier Martin-Torres.

Han är själv inblandad i ett projekt där ett svenskt instrument, HABIT, kommer att skickas till Mars för att undersöka möjligheterna att bebo planeten.
– Vi kommer att producera flytande vatten på Mars genom att använda tillgångarna som finns på planeten. HABIT är det första svenska instrumentet någonsin som används på Mars yta.

Är det ens möjligt att bo på Mars?

– Mars är en väldigt tuff miljö. Det finns hög strålning, inget flytande vatten på ytan, extremt låga temperaturer, väldigt stor skillnad på dag- och nattemperatur, och något väldigt viktigt, Mars har en atmosfär som är 100 gånger tunnare än på jorden, och inget syre att andas.

I och med detta finns det två stora utmaningar med att bo på Mars, det ena är strålningen från solen och det andra är bristen på syre i atmosfären.
– Den första utmaningen kan lösas antingen genom att bygga stora UV-skal som skyddar kolonin – väldigt dyrt – eller att bo under ytan.

LÄS MER: ”Christer Fuglesang: Så blir du astronaut”

Hur skulle livet på Mars vara annorlunda mot livet på jorden?

– För människor som bor på Mars skulle den stora skillnaden vara bristen på frihet, på grund av bristen på syre. Kolonierna skulle vara en sorts fängelser där människor är fast, säger Javier Martin-Torres.

Är Mars vårt bästa alternativ för kolonier utanför jorden?

– Vår närmaste planet är Venus, men Venus är väldigt ogästvänligt. Trycket på ytan på Venus är 92 bar (jämför 1 bar på jordytan reds anm) och temperaturen är runt 470 grader Celsius. Dessutom är Venus täckt i ett tjockt lager moln som skapar regn av svavelsyra. Inte en chans. Mars är nästa planet och det är möjligt att det finns tillgångar som kan användas för att starta en koloni.

LÄS MER: ”Quiz: Hur mycket kan du om rymden?”

Varför kolonisera Mars? Har vi något annat val?

– Från en vetenskaplig synvinkel skulle det vara fantastiskt att ha astronauter eller bosättare på Mars som undersöker planetens förflutna och nuvarande miljö, säger Javier Martin-Torres.
– Jag ser inte en koloni på Mars som något grundläggande för mänskligheten som en flykt från Jorden, men som en vetenskaplig bas, och en plats där vi kanske bygger sonder som vi enklare kan skicka till andra planeter.

LÄS MER: ”4 nya coola rymdupptäckter i år”

LÄS MER: ”Fem svenska UFO-spaningar”

LÄS MER: ”9 rymdfenomen för dig som vill ha koll”

LÄS MER: ”Från Kiruna till rymden – så skulle Sverige kunna skriva rymdhistoria”

LÄS MER: ”Därför kommer vi troligtvis inte att hitta liv i rymden”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om astronaut rymden