Den viktigaste faktorn för brännan solhöjden, enligt SHMHI:s meteorolog.
Den viktigaste faktorn för brännan solhöjden, enligt SHMHI:s meteorolog.

Låt dig inte luras av temperaturen, en blåsig och sval dag kan ge minst lika bra bränna som en svettig och varm dag. Weine Josefsson, meteorolog på SMHI, förklarar varför.

Det är vida känt att solen är som starkast mitt på dagen, men när slutar den ta och blir man verkligen brun av att sitta i skuggan?

Enligt Weine Josefsson, meteorolog på SMHI, är den viktigaste faktorn för brännan solhöjden.

– Solen står som bekant högst under sommaren och klockan 13 på dagen tar solen som mest, men annars är det 11-15 under sommartid. Efter klockan 17 och före klockan 11 då solen står lågt, måste man vara ute ganska länge innan du blir bränd, säger han till Metro.

LÄS MER: Solskyddsfaktorn lurar dig: Ger oss falsk trygghet

Men hur tjockt ozonskiktet är spelar också roll. Det tunnas ut under sommaren vilket betyder att UV-strålningen normalt är större i augusti än i april, och därmed blir man något mer solbränd då.

– Då hinner man få en rejäl bränna på några timmar, säger han.

En bra tumregel för att avgöra hur stark och farlig solen är att titta på sin egen skugga.

– När skuggan är kortare än man är lång ska man vara försiktig, det betyder att solen är extra stark, säger Weine Josefsson.

Låt dig inte luras av temperaturen. En blåsig och sval dag kan ge minst lika mycket UV-strålning som en svettig och varm dag. Däremot skyddar skugga och mulet väder.

LÄS MER: Här är ställena vi oftast får hudcancer

– Om du sätter dig i skuggan tar det ungefär dubbla tiden att bli bränd. Vid havet blir man snabbare solbränd eftersom man är mer exponerad för himlen som reflekterar UV-strålningen, säger han.

När värmen stigit är det många som tar sitt första dopp. Men vad många inte vet är att UV-strålningen tränger ner en halvmeter ner i vattnet.

– Många bränner därför axlarna när de badar, men de märker det inte förrän det är försent, säger Weine Josefsson.

Även om många jublar när solen kommer, så är brunbrända ben inte allt här i livet. Det gäller att tänka på hälsan också.

– Man ska vara försiktig med solen och framför allt skydda barnen. Små spädbarn klarar inte värmen. Därför ska de alltid vara i skuggan och ha kläder på kroppen.

LÄS MER: Har du bränt dig i solen? Här är kurerna som fungerar och de som inte gör det 

Titta på skuggan

När skuggan är kortare än vad man är lång ska man vara försiktig med att vara i solen. Då bör man hålla sig i skuggan eller ännu bättre gå inomhus.

Tänk på att UV-strålningen inte bara kommer från en punkt, solen, utan från hela himlen.

Därför räcker det inte att sätta sig under exempelvis en parasoll på stranden, UV-strålning når dit också.

Källa: SMHI (TT)

Solbränna

Den brunhet som uppstår i huden är ett sätt för kroppen att skydda sig mot de skadliga solstrålarna.

Brunt pigment bildas och transporteras till cellens kärna där DNA finns och lägger sig som en hätta/paraply på cellkärnan riktad mot hudytan för att skydda arvsmassan mot solstrålningen.

Tusentals DNA skador per cell måste repareras per minut när huden utsätts för starkt solljus.

Det är därför klokt att undvika stark sol så mycket som möjligt.

Källa: Bernt Lindelöf, professor i dermatologi. 

LÄS MER: Soldyrkaren Glenna fick hudcancer – blev bara 26 år gammal

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om solbränna