Rakhmat Akilov har erkänt att han gjort sig skyldig till dådet på Drottninggatan i Stockholm.
Rakhmat Akilov har erkänt att han gjort sig skyldig till dådet på Drottninggatan i Stockholm.

Klockan 9.15 ställs terrormisstänkte Rakhmat Akilov inför rätta och med det börjar Sveriges största terrorrättegång genom tiderna.

I dag, tisdag, börjar rättegången i vad som är den största i sitt slag i svensk historia. Rakhmat Akilov misstänks ha stulit en lastbil och kört in den på Drottninggatan i Stockholm. Som en följd av detta dog fem personer och 15 personer skadades. Förundersökningen i målet består av 9 000 sidor, ungefär 150 målsägande finns med i utredningen. Brottsplatsen är den längsta i svensk rättshistoria på 1 100 meter.

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare i Malmö och Stockholm, numera förbundsordförande i Brottsofferjouren, säger att detta är den största terrorrättegången i svensk historia.

– Det har bara varit ett par stycken terrorrättegångar i Sverige. Den här är i särklass störst. Det var ju meningen att det inte skulle bli någon rättegång av det här. Akilovs plan var att han skulle dö. Det är bara slumpen som gjort att han överlevde och kan ställas inför rätta, säger han.

LÄS MER: Fem frågor vi vill ha svar på om terrordådet på Drottninggatan

Han säger att det som är mest intressant i den här rättegången är om Rakhmat Akilovs uppsåt uppfyller kraven för att detta ska klassas som ett terrorbrott.

– De delar som är mest intressant här är de som handlar om hans rekvisit kring terrorbrott. Hade han för avsikt att skada Sverige och har han på otillbörligt vis försökt att påverka Sveriges förberedelser vad det gäller IS, säger han.

När det kommer till vilket straff Rakhmat Akilov ska få har Sven-Erik Alhem en tydlig åsikt.

– Det finns inget annat än livstidsstraff, ett äkta livstidsstraff. Alltså han kommer i ordets rätta bemärkelse sitta resten av sitt liv i fängelse. Det här går enligt mig att jämföra med straffet på Breivik i Norge, säger han.

Han vill understryka att det är upp till domstolen att döma Akilov.

– Det är viktigt att han får en rättssäker rättegång och att han ställs lika inför lagen som vem som helst annars, säger han.

LÄS MER: Akilovs plan: Döda 40–50 personer och krascha i T-centralen

Efter att tio år är avtjänat av ett livstidsstraff har den dömde rätt att testa om straffet ska bli tidsbestämt. Vanligtvis betyder livstidsstraff i Sverige cirka 25 till 30 år i fängelse. När den dömde kan få straffet tidsbestämt är det hur säkert det är att sätta gärningsmannen på fri fot som bedöms, enligt Sven-Erik Alhem.

– Säkerhetsfrågan kommer aldrig negligeras i det här fallet. Ingen skulle få för sig att försätta Breivik på fri fot. Likaså är det i Rahkmat Akilovs fall, säger han.

Rättegången kommer hållas i Stockholms tingsrätts säkerhetssal och totalt 150 åhörare har möjlighet att närvara vid rättegången. Säkerhetspådraget kommer enligt Thomas Östman, säkerhetschef på Stockholms tingsrätter, vara jämförbart med det inför rättegången efter mordet på utrikesministern Anna Lindh.

–  Det kommer vara ungefär lika stort som då. Problemet i det här målet är det stora antalet åhörare. Det blir mycket logistik kring ett sånt här mål, säger han.

Han säger också att antalet säkerhetspersonal kommer att vara högre än vanligt.

– Det kommer att finnas fler poliser och ordningsvakter på plats vid tingsrätten. Jag vill inte gå in på några detaljer kring säkerhetsläget. Det enda jag kan säga är att vi tar säkerheten på största allvar och vi har en tät kontakt med polisen om hotbilden, säger han.

LÄS MER: 4 falska bilder och påståenden som spreds efter attacken på Drottninggatan

Terrordådet i Stockholm – detta har hänt

7 april 2017 kl. 14.53:

Det första larmet kommer in om att en lastbil kört in i människor på Drottninggatan i Stockholm och kraschat in i entrén vid Åhlens. Några timmar senare bekräftar polisen att en man några timmar efter dådet gripits i Märsta. Polisen har innan dess gått ut med en bild från en övervakningskamera som de vill att media ska sprida till allmänheten.

9 april 2017 14.00:

Tiotusentals människor samlas på Sergels torg för en kärleksmanifestation. En tyst minut hålls precis två dygn efter attacken.

11 april 2017:

Rakhmat Akilov häktas på sannolika skäl misstänkt för terrordåd genom mord. Under året har flera omhäktningsförhandlingar hållits innan åklagaren blivit klar att väcka åtal.

27 september 2017: 

1 700 förhör har hunnit hållits. 50 personer arbetar fortfarande heltid med utredningen och 150 målsäganden har identifierats, rapporterar Sveriges Radio.

30 januari 2018 11.00: 

Åklagaren Hans Ihrman väcker åtal i målet.

13 februari 2018 9.15:

Rättegången startar.

Info om huvudförhandlingen:
Förhandlingen kommer att hållas i Stockholms tingsrätts säkerhetssal, Bergsgatan 50. Målet kommer att avgöras av två domare och nämnd. Ordförande är chefsrådmannen Ragnar Palmkvist och den andra domaren är rådmannen Carl Rosenmüller.

Sal 1, där förhandlingen kommer att hållas, rymmer 90 åhörare. Dessa platser kommer att reserveras för media. I sal 2, som rymmer 60 åhörare, kommer ett antal platser att reserveras för allmänheten och media. Man kommer från sal 2 att kunna följa huvudförhandlingen via ljud- och bildöverföring.

Viktiga datum i rättegången:

13 februari. Inledning, yrkanden, åklagaren påbörjar sakframställning.

20-22 februari. Förhör med den tilltalade.

6 mars-2 maj. Målsägandeförhör.

3-9 maj. Förhör med vittnen.

Dom beräknas kunna meddelas före midsommar.

Källa: Stockholms Tingsrätt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset